Inspirativna epska avantura na moja TV- Kon Tiki: Sedmorica protiv Pacifika

Ove sedmice vam preporučujemo film Kon-Tiki: Sedmorica protiv Pacifika koji će se emitovati na programu HRT 1, 18.06. u 22:26 sati

Kon-Tiki: Sedmorica protiv Pacifika je film iznimno uspješnog norveškog rediteljskog dvojca Joachima Rønninga i Espena Sandberga, koji je 2012. godine bio nominovan za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Riječ je, dakle, o najskupljem i najunosnijem norveškom filmu svih vremena, čija je radnja zasnovana na istinitoj priči o jednom od najvećih avanturista 20. vijeka Thoru Heyerdahlu koji je 1947. godine preplovio Pacifik na drvenom splavu nazvanom Kon-Tiki. Heyerdahl i njegovi pomoćnici su Kon-Tiki izgradili na domorodački način prema crtežima španskih konkvistadora, a jedini materijal je bio stablo balsa.

Heyerdahl i pet njegovih saputnika su za 101 dan prešli 8000 kilometara preko Pacifika kako bi dokazali da su Južnoamerikanci i prije Kolumba mogli naseliti Polineziju. Tokom ovoga epskog i i krajnje inspirativnog putovanja Heyerdahl je zapisivao putopis, od kojeg je, zatim, nastao roman prodat u nekoliko desetina miliona primjeraka. Također, Heyerdahl i njegovi saputnici su tokom ekspedicije snimali i dokumentarni film, koji je 1951. osvojio Oscara.

Radnja ovoga nenadmašnog filmskog ostvarenja vjerno prati stvarne događaje, a u prvim scenama reditelji gledateljima prezentuju naučne i finansijske prepreke koje je Heyerdahl morao savladati kako bi krenuo na svoju misiju. Upravo ovaj segment filma predstavlja glavnog junaka i njegove najvažnije karakteristike – upornost, snalažljivost, vizionarnost, koje „velike“ ličnosti razlikuju od običnog čovjeka.

Iako sinopsis filma o 101-dnevnom putovanju od 8000 kilometara na usamljenom splavu ne zvuči pretjerano zanimljivo i uzbudljivo, reditelji su uspjeli kreirati iznimno napeto i dinamično filmsko ostvarenje u kojem se isprepliću scene nepredvidivih i smrtno opasnih situacija (konstantna opasnost od morskih pasa, oluja, a tu je i uvijek nepredvidivo i misteriozno plavo more) s onim u kojima likovi vode svoje unutrašnje i jednako neizvjesne borbe.

Kada su u pitanju tehnički apekti ovoga filma, Kon-Tiki je jedan od najuspješnijih i nakvalitetnijih evropskih filmova godinama, a svakako najveće zasluge idu direktoru fotografije Geiru Hartlyju Andreassenu, koji je u mnogome doprinio uvjerljivosti, autentičnosti i efektnosti oživljavanja jednog od najfascinantnijih događaja u historiji čovječanstva.

Dok s jedne strane, gledatelji prate iznimno napetu filmsku radnju o preživljavanju, s druge, uživaju u predivnim bojama i borbi za prevlast sunca, neba, mora. Svakako treba spomenuti i glumačku postavu, sačinjenu od trenutno najpopularnijih i najkvalitetnijih norveških glumaca (Pal Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgard...), koji su krajnje uvjerljivo utjelovili mentalnu i fizičku snagu stvarnih ličnosti, zarobljenih u procjepu između opsesivnih luđaka i vizionara na čijim idejama počiva cjelokupno čovječnstvo.

U konačnici, Kon-Tiki nije samo film o plovidbi Pacifikom, to je epska avantura svojstvena životu i svim njegovima dokučivim i nedokučivim granama, sreći, boli, tragičnosti, komičnosti, uspjehu i vječitoj borbi.

15.06.2017