Druga sezona dokumentarno-igrane serije "Genije" – Pikaso stiže u aprilu na kanal National Geographic

Serija od 10 epizoda snimljena je u produkciji Fox 21 Television Studios i Imagine Television, sa izvršnim producentima oskarovcima Brajanom Grejzerom i Ronom Hauardom. Premijera je u utorak 24. Aprila 2018. Ulogu Pabla Pikasa igraju Antonio Banderas i Aleks Rič.

Svega nekoliko slikara bilI su tako produktivni kao Pablo Pikaso. Riječ je o jednom od najuticajnijih i najcjenjenijih umjetnika 20. vijeka, s karijerom koja je trajala više od 80 godina, od 91 koliko je živio. Za to vrijeme, procjenjuje se da je stvorio oko 50.000 djela. Njegova strastvena priroda i neobuzdana kreativnost bili su u neraskidivoj vezi s njegovim privatnim životom, punim burnih brakova, brojnih ljubavnih afera i neprestanim promjenama političkih i ličnih naklonosti. Pikaso se neprestano mijenjao, uvijek se trudio da bude inovativan i da pomjera granice umjetničkog izraza, pa je u cijelom svijetu bio priznat kao genije.

 

Dugometražna pilot epizoda biće prikazana u utorak 24. aprila na NATIONAL GEPGRAPHIC kanalu i predstavljaće uvod u seriju od deset epizoda "Genije: Pikaso" koja istražuje posvećenost čuvenog Španca svom talentu, njegov uticaj na modernu umjetnost i turbulentan privatni život. Nova sezona nastaje u produkciji Fox 21 Television Studios, sa izvršnim producentima Brajanom Grejzerom i Ronom Hauardom i njihovom kompanijom Imagine Entertainment, u saradnji sa MWM Studios i EUE/Sokolow Entertainment. Vraća se i urednik serije, producent, scenarista i režiser Ken Biler.

"Loši slikari kopiraju. Dobri slikari kradu."

 

Kombinujući scene Pabla (Rič) kao mladića odlučnog da izrazi svoje viđenje umjetnosti i majstora tehnike i vizionara poznatog kao Pikaso (Banderas), "Genije: Pikaso" počinje u španskom primorskom gradu Malagi. Dijete Pablo (Alesio Skalzoto) uči da crta od svog oca, Hozea Ruiza Blaska (Dejvid Vilmont, "Ana Karenjina", "Stražar"), nastavnika likovnog u provincijskoj školi.

 

Odustajući od obrazovanja koje mu je plaćao bogati stric dr Salvador Ruiz (Hordi Mola, "Ridik", "Nevine laži"), Pablo upoznaje Karlesa Kasagemasa (Šijan) u kafani u Barseloni, gde su se okupljali ljudi slobodnog duha. Dvojica prijatelja putuju u Pariz u potrazi za slavom i bogatstvom, međutim, oni su samo još dvojica od mnogih španskih umjetnika privučenih glavnim gradom Francuske. Inspirisan pariskim noćnim životom, ali nezadovoljan činjenicom da mora da kopira klasične stilove koje vole trgovci umetničkim djelima, Pablo stvara djela za prodaju, među kojima je i prikaz plesne sale "Mulen de la Galet". Ali poslije tragedije Pablov rad doživljava dramatičan zaokret i on se odlučuje za paletu sastavljenu skoro isključivo od nijansi plave boje.

 

Živeći na Monmartru, Pablo često odlazi u lokalni kabare "O lapen agil", gdje se okuplja njegov krug prijatelja, među kojima je francuski pjesnik, slikar, pisac i kritičar Maks Žakob (Najt). Tu upoznaje i svoju ljubavnicu Fernand Olivije (Fransoazi) i slika je sa intimnošću, privrženošću i nježnom erotičnošću. Napuštajući paletu i tematiku "plavog perioda", Pablo se okreće prikazima igrališta i cirkuzanata koje predstavlja u ružičastim tonovima, što podsjeća na pjesme Gijoma Apolinera (Gejbel), jednog od njegovih najbližih prijatelja, pjesnika. Taj veseli stil privlači pažnju novih kolekcionara, među kojima su i bogati Amerikanci sa prebivalištem u Parizu: Gertruda (Trejsi Čimo, "Nevaljali Jevreji") i Leo Štajn (Ido Goldberg, "Birmingemska banda").

 

"Nauči pravila kao profesionalac, da bi mogao da ih kršiš kao umjetnik."

 

Pikaso (Banderas), sada u četrdesetim godinama, oženjen je i ima sina iz prvog braka. Započinje tajnu vezu sa Mari-Terezom Volter (Delevinj), mnogo mlađom ženom. Pikaso i Volterova žive zajedno neko vrijeme pošto im se rodila kćerka Maja. Iako je njena popustljiva priroda bila Pikasu utočište tokom burnog braka, nedostatak intelektualne radoznalosti i duha kod nje počinje da mu smeta. Pikaso uskoro ulazi u vezu sa ispunjenom i lijepom fotografkinjom Dorom Mar (Koli), istog temperamenta, intelekta i strasti. Marova postaje njegova ljubavnica i stalno društvo. Bilježi stvaranje "Gernike", njegove snažne vizuelne bilješke o nacističkom bombardovanju malog grada u Španiji, malo prije početka Drugog svjetskog rata.

 

Tokom večere sa Marovom koju će uskoro ostaviti, Pikaso flertuje sa Fransoa Gilo (Pozi), koja je u društvu sa školskom drugaricom i umjetnicom Ženeviv Alikvo (Stefani Kaljar, "Dan Bastilje") i filmskim glumcem Alenom Karijem (Flin). Iako ona ima 21 godinu, a Pikaso 61, njih dvoje zasnivaju vezu koja je ujedno romantična i profesionalna, dok se Marova bori protiv depresije. Pikaso sa Giloovom ima dvoje djece, sina Kloda i kćerku Palomu, a na kraju će se rastati poslije više od decenije.

 

 

Serija je snimljena u Evropi, između ostalog u Parizu, Malagi, Barseloni, Budimpešti i Malti, i u njoj se pojavljuje niz poznatih ličnosti čiji su se putevi ukrstili sa Pikasovim. Između ostalih, tu su Koko Šanel, Anri Matis, Žorž Brak i Žan Kokto. Serija "Genije: Pikaso" biće premijerno prikazana u aprilu na National Geographic kanalu, u 172 države i na 43 jezika.

30.01.2018