“Alisa u zemlji čuda“ na moja TV: Burtonov trijumf

Film "Alisa u zemlji čuda" možete gledati na programu RTL 5. augusta u 21.00 sati.

Gledajući film Alisa u zemlji čuda (Alice In Wonderland) jednostavno možete da odgonetnete da ga je režirao Tim Burton. Malo je reditelja koji imaju svoj prepoznatljiv rediteljski pečat. Burton je svakako jedan od njih. Počevši od kratkog stop motion animiranog uratka Vincent, preko dugometražnih igranih filmova Beetlejuicea, Edwarda škarorukog, Batmana, Ed Wooda... Alise u zemlji čuda, pa i svih ostalih koji su došli nakon njega, Burton je uvijek ostao dosljedan sebi. Čudan i mračan, na neki način ekscentričan, ali impresivan vizuelista, u svakom svom filmu kombinira elemente fantastike i bizarnog. Tehnika je za njega uvijek bila (i ostat će) elemenat, a ne izvor i snaga kreativnosti.

 

Ono što Burton dobro zna, i što je dokazao sa filmom Alisa u zemlji čuda, jeste činjenica da se nešto kao stvaranje i prikazivanje duše ne može uraditi pomoću kompjutera, kompjuterski generiranom slikom (CGI-jem). Linda Woolverton, Disneyjeva scenaristkinja koja je radila na animiranim klasicima poput Ljepotice i zvijeri i Kralja lavova, napisala je scenarij za novu igranu verziju Alise u zemlji čuda na osnovu knjiga Lewisa Carolla Alice's Adventures in Wonderland (1865) i Through the Looking Glass (1871) koje su već bile adaptirane za film više puta; prva Paramountova crno-bijela verzija iz 1933, Disneyjeva animirana verzija iz 1951. i igrana verzija sa Peterom Sellersom iz 1966. godine. Originalne i čuvene ilustracije Johna Tanniela kao i konceptualni dizajn Dermonta Powella i rad direktora fotografije Dariusza Wolskiog su itekako doprinjele Burtonovoj viziji Carollove Alise u zemlji čuda.

 

Iako se baš i ne može samatrati za igranu adaptaciju animiranog klasika, Burtonova Alisa u zemlji čuda, na izvjestan način nastavlja priču tamo gdje je stao animirani Disneyjev original. Alisa (Mia Wasikowska) je kao mala stalno imala loše snove koji će je proganjati sve do trenutka kada se na objavi njenih zaruka, tj. pokušaja prosidbe, kao djevojke od 19 godina, ne pojavi mali bijeli zec sa satom i kišobranom u rukama kojeg će slijediti, upasti u rupu i završiti u onome što je pri prošlom posjetu bila Zemlja čuda, a sada je Podzemlje kojim vlada zla Crvena kraljica (Helena Bonham Carter). U pomoć će joj priteći raznorazna stvorenja i Ludi šeširdžija u fenomenalnoj interpretaciji Johnnyja Deepa.

 

Burtonova vječita muza Johnny Depp pokazao se, po ko zna koji put, kao savršen izbor za glavnu mušku ulogu, onu Ludog šeširdžije. Također, Burtonova stalna saradnica Helena Bonham Carter je fe-no-me-nal-na u ulozi zle Crvene kraljice, i krade scene kada god se pojavi u kadru. Tada 20-godišnja australijska glumica Mia Wasikowska, sa već tada respektabilnim brojem uloga u filmovima, odlično je iznijela povjerenu joj ulogu Alise, ostavljajući uvjerljiv dojam.

 

 

„Alisa u zemlji čuda“ kao jedna od klasičnih priča za djecu Lewisa Carolla u Burtonovim sigurnim rediteljskim rukama i sa impresivnim glumačkim ansamblom trijumfalno je pretočena u pokretne slike o čarobnom svijetu gdje je sve nekako naopako i čudno i gdje traje vječita borba dobra i zla.

04.08.2017