“Jobs“ na moja TV: Drugo lice računarskog genija

Film "Jobs" možete pogledati u subotu 19. augusta u 20:08 sati, na progamu HRT1, u ponudi moja TV.

Biografski filmovi po definiciji dramatizuju život stvarne osobe koja ima historijsku važnost, baveći se njenim cjelokupnim životom ili njegovim, jednim najvažnijim segmentom, i oduvijek predstavljaju iznimno važan segment kinematografije. Naime, ovaj podržanr drame, iznjedrio je mnoštvo iznimno kvalitetnih i za historiju kinematografije važnih ostvarenja, koja su po pravilu osvajala festivalska priznanja, ali i ona koja dodjeljuje Američka filmska akademija. Dovoljno je samo spomenuti neka kao što su: Papillon (1973), Serpico (1973), The Elephant Man (1980), Raging Bull (1980), Amadeus (1984), Malcolm X (1992), Catch Me If You Can (2002), The Pianist (2002), I’m Not There (2007), Hunger (2008), i da zauvijek zavolite ovaj žanr. Gotovo svake godine, holivudska filmska mašinerija svijetu predstavi novo ostvarenje o liku i djelu osobe koja je u mnogo utjecala na daljni tok historije, a kao na traci se izmjenjuju lica političara, umjetnika, sportista... Neka od tih ostvarenja zaista nisu vrijedna gledanja, ali neka, s druge strane, gledateljima prezentuju lica njihovih idola za koja nisu niti znali da postoje.

Najnovija osoba čiji su lik i djelo dramatizovani i adaptirani za filmsko platno jeste računarski genije koji je zauvijek obilježio historiju računarske tehnologije i u suštini odredio njen daljni tok jeste Steve Jobs. Nedugo nakon smrti Stevea Jobsa objavljena je hvaljena biografija koju je napisao Walter Isaacson, a snimljena su i dva igrana, te jedan dokumentarni film. Svako od ovih djela na sebi svojstven način otkriva brojne pojedinosti iz života jednog osnivača Applea, a posebno je zanimljivo filmsko ostvarenje Joshuae Michaela Sterna iz 2013. godine, sa Ashtonom Kutcherom u naslovnoj ulozi. Naime, suprotno očekivanjima da će se tokom rada na ovome filmu, reditelj i ostatak ekipe držati izreke „o pokojniku samo najbolje“, oni fokus ekranizacije prebacuju na mračnu stranu života Stevea Jobsa, za koju većina njegovih poklonika nije ni slutila da postoji. Dakle, Steve Jobs je kao osnivač firme Apple Computer, postao jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računarske industrije i zaigurno, da nije bilo njega, svijet ne bi izgledao tako kako izgleda danas.

Međutim, kao i svaki genije na ovome svijetu, i Jobs je u najslavnijim danima svoga života, plesao po oštrici koja razdvaja genijalnost od ludila, te povremeno posustajući pod konstantnim pritiskom nedostižnih očekivanja. Flm otvara Jobsova prezentacija iPoda 2001. godine, i već nakon nekoliko kadrova, reditelj publiku prebacuje u daleku 1974. godinu kada je Steve Jobs bio student na Reed Collegeu u Portlandu, dajući jasno do znanja da Jobs neće biti film o hvalospjevima i aplauzima upućenim njegovom protagonisti, već da će se više bazirati na intimniju stranu njegove osobnosti, tj. onu koju je vjerno skrivao od javnosti. U nastavku filma, reditelj se manje zadržava na opštepoznatim događajima iz Jobsovog života poput osnivanja Applea, predstavljanje Applea II, projektiranje Lise, otkaz 1985. godine, povratak u Apple itd, a fokus radnje prebacuje na Jobsov odnos sa kćerkom Lisom, koji je bio daleko od idealnog.

Ipak, najvrijedniji elemenat ovoga filma jeste glumačka kreacija Ashtona Kutchera, kao zasigurno jedna od najboljih u njegovoj karijeri, koji je zaista temeljito i uvjerljivo imitirao Jobsove kretnje i način njegove verbalne ekspresije. Iako je ovo ostvaranje stručna kritika dočekala „na nož“, s relativno negativnim ocjenama, i iako je Jobs daleko od savršenog filmskog djela, ono će svakako poslužiti da upotpuni subotnju večer u kojoj će gledatelji saznati nešto novo o kreatoru njihovih omiljenih uređaja – iPodu, iPhoneu, Apple laptopu...

18.08.2017