“Crveni zmaj“ na moja TV: Za fanove Hannibala Lectera

Ove sedmice ne propustite film Crveni zmaj na programu Fox Movies, 10. septembra u 00:00 sati.

Priče o serijskim ubicama su oduvijek predstavljale zanimljiv, te izrazito popularan filmski sadržaj. Filmska saga o dr. Hannibalu Lecteru nastala prema romanima Thomasa Harrisa, upravo dokazuje popularnost ovoga tematskog okvira, ali i svojevrsnu priliku za kreiranje iznimno kvalitetnog, autorskog i umjetnički vrijednog filmskoga djela.

Dakle, filmski svijet je sa likom i djelom dr. Hannibala Lectera upoznat još 1986. godine, kada je snimljeno ostvarenje Lovac na ljude (Manhunter) u kojem je pojam „serijski ubica“ kroz velika vrata ušao na kino repertoare i televizijske programe. Ipak, iako je riječ o zaista rediteljski i dramaturški kvalitetnom ostvarenju, film Lovac na ljude kultnog američkog reditelja Michaela Manna, ima jednu veliku manu. Nije imao Jodie Foster i Anthonyja Hopkinsa u naslovnim ulogama. Upravo će njih dvoje ostvariti jednu od najuvjerljivijih, najpopularnijih i najintrigantnijih glumačkih partnerskih igri u historiji kinematografije, u peterostrukom oskarovskom pobjedniku, filmu Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs, 1991) Jonathana Demmea, kao nastavku Lovca na ljude. Treći dio sage o Hannibalu Lecteru, naslova Hannibal (2001) u režiji Ridleya Scotta nastavlja tamo gdje su dr. Hannibal Lecter (Hopkins) i agentica FBI-ja Clarice Starling (Julianne Moore umjesto Jodie Foster) stali u Demmeovom ostvarenju.

U konačnici snimljen je Crveni zmaj (Red Dragon, 2002) koji, dakle, predstavlja svojevrsni remake ostvarenja od kojeg je sve počelo, Lovca na ljude, uz nekoliko zanimljivih scenarističkih i rediteljskih izmjena.

Radnja Crvenog zmaja započinje kada mladi agent FBI-a Will Graham (Edward Norton) dolazi u kućnu posjetu uglednom psihijatru dr. Hannibalu Lecteru (Hopkins), kako bi mu ovaj pomogao u „pronalasku“ serijskog ubice kojeg lovi. Ipak, on iznenada shvati da je ubica kojeg traži upravo dr. Hannibal. U njihovom krvavom obračunu, Graham zadobije teške povrede, zbog kojih zauvijek napusti službu i posveti se porodici. S druge strane višestruki ubica, dr. Hannibal Lecter biva osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Nekoliko godina poslije, u američkom društvu se pojavi novi serijski ubica, koji za razliku od Lectera ne jede svoje žrtve i ubija čitave porodice, te u njihove oči stavlja komade stakla, kako bi oživio publiku za svoja (zlo)djela. FBI agent Jack Crawford (Harvey Keitel) nagovori Grahama da mu pomogne, a ovaj se ponovo vrati saradnji sa dobrim-starim dr.Hannibalom Lecterom...

Crveni zmaj, svakako predstavlja najvažniji i najbolji dio književne sage Thomasa Harrisa – „Red Dragon“ (1981), „The Silence of the Lambs“ (1988), „Hannibal“ (1999), „Hannibal Rising“ (2006), u kojoj su postavljeni temelji tzv. psihološko-kriminalističkog pristupa „razmišljaj kao ubica“. S druge strane, svako filmsko ostvarenje sage o monstruoznom psihijatru-kanibalu i najopasnijem čovjeku na svijetu, posjeduje svoje vrijednosti, koje na različite i sebi svojestvene načine doprinose sklapljanju cjelokupne slagalice sa likom Hannibala Lectera. Dok, npr, Lovac na ljude i Kad jaganjci utihnu predstavlja Hannibalovu inteligenciju, obrazovanje, psihijatrijsko umijeće, Hannibal prezentuje njegov zločinački talenat i ubilački nagon te izrazitu spobnost nadmudrivanja svojih progonitelja.

Nastavak Crveni zmaj posjeduje i jedno i drugo, s obzirom da je riječ o jedinom filmu iz spomenute trilogije, u kojem se Hannibal djeluje izvan i unutar zatvorske ćelije. Dakle, film koji ovaj put nije bio povjeren kultnom američkom rediteljskom imenu, već mladom holivudskom zanatliji Brettu Ratneru, koji iz prva dva nastavka franšize preuzima iznimno uvjerljive glumačke interpretacije (Edward Norton kao uspješna zamjena za Jodie Foster), atmosferu s konstantnim osjećajima prijetnje, opasnosti i straha, vrsno i detaljno profilisane likove, dramaturgiju koja kreira izrazito napet i dinamičan filmski ritam s naglim izmjenama usporenja i ubrzanja radnje, dok iz Hannibala posuđuje elemente holivudske spektakularnosti i blockbustera, i u konačnici kreira savšen film za nedjelju uvečer.

08.09.2017