“Legende u Vegasu“ na moja TV: Kad oskarovci partijaju

Film "Legende u Vegasu" možete pogledati u subotu 22. 07. u 20:10 sati, na progamu HRT1, u ponudi moja TV.

Šta se desi kad se na jednom mjestu okupe četiri holivudske legende koje zajedno imaju šest osvojenih Oscara i devet nominacija? Šta se može desiti ako je povod njihovog okupljanja momačka večer? Koji je jedini mogući ishod jedne takve večeri, ako je mjesto njenog održavanja Las Vegas? Rezultat je najveći dernek na svijetu!

Spomenute glumačke legende su Robert De Niro, Morgan Freeman, Michael Douglas i Kevin Kline. U filmu Legende u Vegasu oni su četiri najbolja prijatelja Billy, Paddy, Archie i Sam koji su već prešli šezdesetu, a koji se ponovo sastaju u Las Vegasu kako bi proslavili momačku večer. Ipak, momačka večer nije namijenjena niti sinu, niti unuku, već jednom od njih koji je cijeli život uspio ostati neženja. Naime, kada zakleti neženja Billy napokon zaprosi svoju znatno mlađu djevojku, njih četvorica upute se u Las Vegas. Cilj njihovog okupljanja jeste ponovno proživljavanje mladosti. Međutim, ništa više nije kao prije. Niti svijet, niti Las Vegas, niti njihovo prijateljstvo.

Iako naslov filma u prijevodu doslovno znači „Posljednji Vegas“, zbog implicitne povezanosti sa motivima prolaznosti i smrti, regionalni distributeri su se odlučili na nešto „slobodniji“ prijevod u kojem će nagovijestiti jednu od najzanimljivijih i najpopularnijih glumačkih postava svih vremena, svojevrsni glumački „dream team“ svoje generacije, koji ljubitelji filmske umjetnosti nemaju prilike često gledati zajedno na filmskom platnu. Osim toga, ovakvim prijevodom se jasno željelo sugerisati na povezanost sa jednom od najpopularnijih komedija svih vremena, popularnim Mamurlukom. Naime, i jedno i drugo ostvarenje se baziraju na zapletu – luda momačka večer, uz jednu bitnu razliku – mladići su postali starci, ali dernek je ostao dernek.

Iako je, prije svega, riječ o urnebesnoj komediji, tokom čijeg snimanja su se ove četiri glumačke legende zasigurno dobro zabavljale, Legende u Vegasu je i film o reminiscenciji života, prijateljstva, ljubavi, sreće, i onoga najvažnijeg – mladosti, jednog izgubljenog i nepovratnog trenutka. Uprkos određenim scenarističkim (Dan Fogelman) i rediteljskim (Jon Turteltaub) propustima, riječ je o čistoj filmskoj posveti glumačkom pozivu i glumačkim bravurama Freemana, De Nira, Douglasa, Klinea, te svim onim kultnim filmskim ulogama iz prošlog stoljeća, na koje su konzumenti „novog Hollywooda“ apsolutno zaboravili.

20.07.2017