Dan sigurnijeg interneta 2018

Dan sigurnijeg interneta 2018 u svijetu obilježava se 06. februara pod sloganom „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom“.

BH Telecom aktivno pruža podršku sigurnijem internetu, čime želi dati doprinos u sprečavanju zloupotrebe djece i mladih putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

 

Također, kroz razne vidove usluga kao što su npr. Kaspersky safe kids i Zemana, omogućava sigurnije korištenje internet usluga, osnovnu zaštitu od svih zlonamjernih aplikacija , zaštitu djece na internetu i dr. Više uslugama koje nudimo možete pročitati ovdje.

 

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan se obilježava u organizaciji MFS – EMMAUS-a, uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH).

 

Vođen postignutnim uspjehom prethodnih kampanja, MFS-EMMAUS obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira u saradnji sa Centrom za sigurniji internet Hrvatska - Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek, kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu sigurnosti na internetu.

 

Takmičenje se sastoji od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koje je dostupno putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org.

 

Kviz je aktivan na dan obilježavanja SID-a 2018, 06. februara, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici.

 

Ove godine kviz je namijenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola, te su kreirana dva kviza koja će biti dostupna na dan takmičenja na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org, i to:

-       kviz za učenike I-IV razreda osnovnih škola, i

-       kviz za učenike V-IX razreda osnovnih škola i I-IV razreda srednjih škola.

 

Pobjednici će biti nagrađeni vrijednim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, foto aparat, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade .

 

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 06. februara biti će vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza, a uz prisustvo medija i javnosti. 

06.02.2018