Intimni portret jedne princeze na moja TV

Ovaj intimni portret popularne princeze, ispričan u potpunosti njenim glasom putem malo poznatih snimaka, biće premijerno prikazan na kanalu National Geographic, 6. avgusta

Godine 1991, u Kensingtonskoj palati u Londonu, Dajana, princeza od Velsa, učestvovala je u nizu tajnih intervjua koje je, uz njenu dozvolu, za novinara Endrjua Mortona zabilježio blizak prijatelj. Morton je pisao knjigu o Dajaninom životu da bi otkrio kakav je zapravo život žene koja je fotografisana više puta od ijedne druge na svijetu. Javnost nije znala da se Dajana, princeza od Velsa, udala za Njegovo Visočanstvo princa od Velsa u trenutku krize. Dokumentarni film National Geographic kanala otkriva Dajanine misli i osjećanja u ovom veoma specifičnom trenutku u njenom životu, predstavljajući jednu stranu veoma komplikovane priče – njenu stranu. Ispričana u potpunosti princezinim glasom, većina ovih jedinstvenih snimaka nikad ranije nije emitovana.

 

Emisija “Dajana: prema njenim riječima” spaja arhivske video snimke i fotografije sa ovim rijetko emitovanim audio snimcima kao najnovije ostvarenje National Geographic Dokumentarnih filmova. Emisija “Dajana: prema njenim riječima”premijerno će biti emitovana 6. avgusta u 22:00 sata na kanalu National Geographic.

 

U izvršnoj produkciji priznatog dobitnika nagrade Pibodi, Toma Dženingsa iz kompanije „1895 Films“ („Katastrofa Čelendžera: Izgubljeni snimci“; „Martin Luter King: Snimci ubistva“), novi dokumentarac daje svježu perspektivu princezinog emocionalnog putovanja od djtinjstva do veze sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa i njenog javnog života pod mikroskopom.

 

„National Geographic je posvećen emitovanju prvoklasnih dugometražnih filmova koji pokrivaju vanvremenske, provokativne i globalno relevantne priče,“ rekao je Tim Pastore, predsjednik originalnog programa i produkcije televizije National Geographic. „Ovaj film nije izuzetak i nudi novu perspektivu i uvid u ličnu verziju priče Dajane, princeze od Velsa, nastavljajući našu dugu tradiciju pružanja jedinstvenog pristupa značajnim događajima.“

 

Dajana je postala poznata kao narodna princeza. Samo nekolicina javnih ličnosti bila je voljena i ostala zagonetna kao Dajana, princeza od Velsa. U trenutku kada je stidljiva vaspitačica svojim prirodnim šarmom privukla pažnju nasljednika kraljevskog trona, moderna ikona je rođena.

 

Pričajući živopisne detalje, princeza Dajana se prisjeća priče o svom životu opisujući okolnosti u kojima se našla 1991. godine. Ona otvoreno vodi gledaoce od svog nesrećnog detinjstva do nespretnog upoznavanja sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa kad je imala samo 16 godina, kao i dramatične priče o proboju mlade djevojke na svjetsku scenu. Štampa ju je progonila, a nacija ju je prihvatila, očarana „bajkovitom“ romansom, dok je ona bila potpuno nepripremljena na slavu koja ju je okružila.

 

Emisija “Dajana: prema njenim riječima”opisuje rascjep koji je nastao između njene javne i privatne ličnosti, snažno naglašavajući često komplikovane opise njenih misli i osjećanja te 1991. godine. Ona se bez oklijevanja prisjeća emocijama nabijenog vjenčanja i svojih iskustava sa postporođajnom depresijom, bulimijom i konačnim trijumfom nad parališućom anksioznošću, da bi se na kraju uzdigla kao globalna humanitarka, čuvena, voljena narodna princeza.

 

„Razložili smo ključne trenutke njenog života i poređali ih hronološki, zatim smo ih ilustrovali izveštajima iz medija i arhivskim slikama iz tog vremena,“ dodao je Tom Dženings, izvršni producent emisije. „Tokom cijelog filma možete da čujete misli princeze Dajane iz vremena kada su svi vjerovali da živi život iz bajke. Ali njen brak i njen život su se zapravo raspadali.“ 

03.08.2017