Ove sedmice preporučujemo "Escobar - Pakleni raj" na moja TV

Film "Escobar – Pakleni raj" možete pogledati u noći nedjelje na ponedjeljak 6. novembra u 00:00 sati, na progamu FOX MOVIES, u ponudi moja TV.

Pablo Escobar, poznat kao „kralj kokaina“, ostao je upisan u historiju kao jedan od najuspješnijih kriminalaca na svijetu, kao jedan od najbogatijih ljudi svih vremena, ali koji je izvan vođenja kartela, bio brižan otac, te je jednom prilikom zapalio vatru s dva miliona dolara kako bi ugrijao svoju kćerku. Napisano je mnoštvo knjiga s njegovom biografijom, snimljeno isto toliko dokumentaraca i televizijskih serijala, a kao jedno od najsupješnijih igranih filmskih ostvarenja o liku i djelu Pabla Escobara svakako se izdvojio naslov Escobar – Pakleni raj, snimljeno 2014. godine na lokacijama u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Panami, a u režiji glumca Andrea Di Stefana kojem je to rediteljski prvijenac.

Dakle, ostvarenje Escobar – Pakleni raj prezentuje upravo ove dvije strane Pabla Escobara. Jednu u kojoj je on diler koji je svojevremeno isporučivao 80 posto svjetskog kokaina i  beskompromisni ubica koji se odlučno rješavao svakog ko mu stane na put, te drugu u kojoj čini sve kako bi zaštitio svoju porodicu. Međutim, glavni protagonista Di Stefanovog ostvarenja nije Escobar, već mladi kanadski surfer Nick (Josh Hutcherson) koji nakon posjete bratu u Kolumbiji pomisli da je pronašao raj na zemlji, sa nebesko plavim lagunama, bijelim plažama i najvećim valovima na svijetu. Ipak, on ubrzo upozna još jednu kolumbijsku blagodet, ženu. Naime, Nicka život spaja sa predivnom Kolumbijkom Marijom (Claudia Traisac), u koju se zaljubi jednako brzo i jako kao i u samu zemlju. Kolumbija za njega zaista postaje raj, u kojem će uživati sve dok mu Maria ne predstavi svoga strica, Pabla Escobara (fenomenalni Benicio Del Toro), u trenutku kada se ovaj sprema da objavi rat vladi (1991).

„Od čega se obogatio tvoj stric“, upita Mariju naivni Nick. „Od kokaina. To je naš nacionalni proizvod“, odgovara Maria. Netom poslije, krajnje karizmatični i šarmantni Escobar će pozvati Nicka na intiman, „prijateljski“ razgovor, u kojem će ga upozoriti da je Maria za njega poput kćerke. Život za Nicka će se promijeniti iz korijena, s vremenom postajući sve izgubljenijim, kao i sam kolumbijski raj. Uskoro će on spoznati da postoje dvije Kolumbije, ona vanjska s beskonačnim morem, koktelima, lijepim ženama, i ona unutrašnja, u kojoj preovladava kriminal, droga, nasilna smrt. Nakon raja na površini, Nick će u mraku Kolumbije pronaći pakao, u kojem će njegov bezazleni izlet sa surferskom daskom postati bjesomučna borba na život ili smrt. Kako bi „kralju kokaina“ dokazao svoju ljubav prema Mariji, Nick će, prije svega, morati dokazati svoju lojalnost i preći na tamnu stranu, kolumbijske i svoje ličnosti. Na „molbu“ Pabla Escobara, on će morati ubiti nevinog čovjeka. Upravo pitanje: „da li će nevini Nick zarad ljubavi moći okrvaviti ruke?“, predstavlja centralni dramski konflikt koji će ovo ispočetka romantično ostvarenje pretvoriti u iznimno napet akcijski triler.

Poslije utjelovljenja Ernesta Che Guevare u filmu Che, Benicio Del Toro će sa ulogom Pabla Escobara, još jednom prezentovati sav svoj raskošni talenat, posvećenost glumačkom poslu (udebljao se više od deset kilograma), ali i sklonost ka „igranju“ poznatih južnoameričkih historijskih ličnosti na presudnim životnim raskrsnicama.

U konačnici, Escobar – Pakleni raj, nije film o Pablu Escobaru, već o sukobu dva svijeta, onoga koji predstavlja naivni, zaljubljeni Nick, i onoga istinskog, ispod plavog mora u kojem vlada Pablo Escobar. Upravo preko lika Nicka, reditelj i gledatelje upoznaje sa čovjekom koji je samo na gumice s kojima je vezao novac, mjesečno trošio 2.500 dolara. 

03.11.2017