Ove sedmice preporučujemo na moja TV!

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja.

4 banke, a nevin

THE 40 YEAR OLD VIRGIN – komedija, 2005. godina

18.12. u 20 sati, na programu Pink Premium

 

U ovim sumornim zimskim danima, najbolji lijek protiv depresije jesu urnebesne komedije, i zato neka ova sedmica počne u znaku jednog od trenutno najpoznatijih komičara današnjice – Stevea Carella. Ovaj američki humoristični glumac, širokoj gledalačkoj masi se predstavio ulogom lika Evana u filmu Svemogući Bruce, a zatim i u njegovom nastavku Svemogući Evan, dok je televizijsku publiku nasmijavao punih osam godina u TV serijalu U kancelariji kao neprevaziđeni Michael Scott. Negdje između je nastala komedija 4 banke, a nevin (2005), za koju je napisao scenarij, a u kojoj utjelovljuje simpatičnog 40-godišnjaka Andyja koji nikako ne uspijeva pronaći ženu u koju će se zaljubiti, a zatim i s kojom će stupiti u seksualne odnose. Kako vrijeme odmiče, on postaje sve frustriraniji, a trenutnu situaciju mu nimalo ne olakšavaju kolege sa posla, koje Andyjev životni problem pretvore u predmet opšte šprdnje. Ipak, stvari se postepeno mijenjaju na bolje, kada Andy upoznaje razvedenu ženu Trish (Catherine Keener) koja prihvati 40-godišnjaka djevca. Film obiluje urnebesnim komičnim scenama (među kojima se posebno izdvaja ona sa depiliranjem, koja je snimljena bez ikakve pripreme ili scenarija, što je svakako moguće shvatiti kada jedan od aktera, Andyjev prijatelj Jay iznenada napusti prostoriju) koje su ponekad i na rubu pretjerane vulgarnosti, a sve dodatno duhovitim učini krajnje originalni Steve Carell.

 

Vožnja

RIDE ALONG – akciona komedija, 2014. godina

19.12. u 20 sati, na programu RTL

 

Kakva bi to bila filmska sedmica bez jedne akcione komedije kao jednog od najuspješnijih i najpopularnijih žanrovskih spojeva. Dakle, filmski fenomen akciona-komedija stvoren je i proslavljen sa filmovima Smrtonosno oružje, Gas do daske, Loši momci..., a gotovo svake godine se snimi nekoliko iznimno zabavnih ostvarenja ovoga žanra. 2014. godinu je tako obilježio film Vožnja u kojem su snage udružili poznati reper i glumac Ice Cube i jedan od najpopularnijih komičara današnjice Kevin Hart. Ovaj potonji igra dosadnog i pričljivog Bena koji uporno pokušava da upiše Policijsku akademiju kako bi bratu od trenutne djevojke, nervoznom policajcu Jamesu kojeg je utjelovio Ice Cube, dokazao da je vrijedan njegove sestre. Međutim, jedna naizgled bezazlena vožnja ulicama Atlante u kojoj James želi „provjeriti“ kako se njegov eventualni sestrin suprug snalazi u policijskom odjelu, postane najvažniji policijski slučaj u kojem je na drugoj strani ozloglašeni šef narko-kartela. Koliko će u tom iznimno opasnom zadatku pomoći Benova brbljiva usta, a koliko će zapravo stvoriti zabavnih i duhovitih scena, prosudite sami.

 

Pijanista

THE PIANIST – drama/ratni/biografski, 2002. godina

20.12. u 22:03 sati, na programu Pink 2

 

Gotovo svake godine se snimi barem jedno filmsko ostvarenje o Drugom svjetskom ratu, koje i dalje (više ili manje uspješno) crpi sadržaj iz jednog od najstrašnijih i najsramotnijih događaja u recentnoj historiji. Naime, iako se vjeruje da je sve rečeno o ovoj temi, te da je „prevođenje“ holokausta na filmsku traku započeto i završeno sa dokumentarnim filmom Shoah (1985) reditelja Claudea Lanzmanna, gotovo svake godine se izdvoji barem jedan novi naslov koji na inovativan način „progovara“ o užasima ovoga rata. Tako se npr. posljednjih godina najviše izdvojilo ostvarenje Prokletnici Quentina Tarantina, čija se satirična forma svakako razlikuje od realističnog prikaza užasa Drugog svjetskog rata u Schindlerovoj listi Stevena Spielberga te romantizirajućeg ostvarenja Život je lijep Roberta Benignija. Ipak, Lanzmann je mišljenja kako je Spielbergov film „vrlo sentimentalan“, dok ostvarenje Roberta Benignija odbacuje kao bezvrijedno. Međutim, zasigurno najvažnije, najtačnije i umjetnički najvrjednije ostvarenje o Drugom svjetskom ratu, koje bi zadovoljilo i kriterije Claudea Lanzmanna, jeste Pijanista (2002) Romana Polanskog. Glavni protagonista ovoga filma jeste maestralni pijanista Vladislav Spilman (Adrien Brody), poljski Jevrej koji na vlastitioj koži osjeti kompletan užas nacističke okupacije, od njenog mirnog početka, preko opšeg haosa, do ruba smrti. Ipak, čvrsto se držeći za svoju umjetnost on nastavlja da korača kroz ruševine, leševe i sveopšti užas koji većina njegovih sugrađana nije uspjela preživjeti. Iako je riječ o biografskoj drami, film niti jednog trenutka neće zapasti u „prazan hod“, već će prateći Spilmanov put od uspješnog muzičara do bjegunca u ruševinama Varšave, graditi dramaturšku napetost i nepredvidljivost. Pijanista je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, te Oscare za najboljeg reditelja, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenarij.

 

Gospodarica zla

MALEFICENT – akcija/avantura/fantastika, 2014. godina

21.12. u 20 sati, na programu RTL

 

Svima je poznata bajka o Trnoružici, ali u rediteljskom debiju Roberta Stromberga je priča o uspavanoj ljepotici ispričana iz savim drugačije perspektive. Naime, u ostvarenju naslova Gospodarica zla (Maleficent), glavna protagonistkinja je glavna negativka, moćna čarobnica Zlurada. Ona je nekada bila lijepa i dobra djevojka koja je živjela svoj sretan život u šumskom kraljevstvu Moors, te naposlijetku upoznaje 16-godišnjeg seljaka imena Stefan (Sharlto Copley) u kojeg se gotovo istovremeno zaljubi. Njenu idilu jednog dana poremeti iznenadni vojni napad kralja Henryja (Kenneth Cranham) koji pokuša okupirati Moors. Nakon što ga Zlurada porazi, s posljednjim dahom on objavi da će onaj ko je ubije postati njegov nasljednik. Tada Stefan pokaže svoje ambicije da jednog dana postane kralj, te drogira Zluradu koja je u ovome filmu nazvana Maleficent (Angelina Jolie). Razočarana u ljubav i iskrenost, od dobrodušne vile ona postaje u personifikacija zla. Ovo ostvarenje koje mogu gledati i djeca i stariji zaradilo je vrtoglavih 758 miliona dolara, a pripala mu je oskarovska nominacija za najbolji kostim.

 

Prokletnici

INGLOURIOUS BASTERDS – drama/ratni/triler, 2009. godina

22.12. u 22 sata, na programu Pink Premium

 

Još od samog početka njegovog djelovanja kao filmskog autora, filmovi Quentina Tarantina služe kao dokaz savršenog srazmjera istinske ljubavi i poštovanja prema filmu sa neograničenim poznavanjem filmske tehnike. Svoje filmsko obrazovanje je počeo graditi s dvadeset i dvije godine, kao zaposlenik jedne lokalne videoteke, u kojoj je provodio dane gledajući filmove i diskutujući o njima, dok je ljubav prema pokretnim slikama bila sudbonosno određena mnogo ranije, kada je ime dobio po liku Quintu (Burt Reynolds) iz filma Miris baruta (GunSmoke, 1995). Upravo ova dva trenutka su odredila, ne samo životni put Quentina Tarantina kao filmskog reditelja, već su ostavila i ogroman utjecaj na njegovu umjetničku viziju, autorstvo i poetiku. Nakon kultnih ostvarenja – Psi iz rezervoara (1992) i Pakleni šund (1994) – koji su predstavljali vrhunac američkog nezavisnog filma devedesetih, te niza otvoreno eksploatacijskih filmova – Kill Bill: Vol 1 (2003), Kill Bill: Vol 2 (2004), Death Proof (2007), na red je došlo novo remek-djelo Prokletnici (Inglourious Basterds, 2009), u kojem su stvarne historijske činjenice postale osnovni tematski okvir Tarantinove fikcije. Drugi svjetski rat. Nacisti. Jevreji. Hitler. Brad Pitt, Michael Fassbender, Diane Kruger... I Američki Jevreji, tzv. Prokletnici koji zarobljenim nacistima skidaju skalpove. Sve ovo čini jedan od najoriginalnijih filmova Quentina Tarantina, kao jedino ostvarenje ikada u kojem je historija prekrojena i Adolf Hitler ubijen. U kinu, sa zapaljivom filmskom trakom. Film je nominovan za osam Oscara, a jednog je i osvojio maestralni Christoph Waltz u ulozi hladnokrvnog Lovca na Jevreje, Hansa Lande.

18.12.2017