“Surferi“ na moja TV: Surfanje kao život

Film Surferi možete pogledati u subotu 12. augusta u 22:30 sati, na progamu HRT1, u ponudi moja TV.

 

Sportski film kao žanr u kinematografiji iznjedrio je veliki broj kvalitetnih filmova, o fudbalerima – Sportski život čuvenog britanskog režisera Lindsaya Andersona, bokserima – Rocky Johna G. Avildsena, Razjareni bik Martina Scorsesea; atletičarima – Vatrene kočije Hugha Hudsona; o hrvačima – Hrvač Darrena Aronofskog; roniocima –Veliko plavetnilo Luca Bessona, na red je došao i jedan od najpopularnijih vodenih sportova – sufranje.

Snimljeno je dakle, mnoštvo filmova o ovome izimno specifičnom, intrigantnom, i sportu u kojem je čovjek najsjedinjeniji sa prirodom – od poetskog dokumentarca The Endless Summer (1966), preko kultne sporske drame Big Wednesday (1978), akcionog krimića Point Break (1991), do komedije Surfer, Dude (2008). Najnoviji film o čovjekovoj borbi sa neuhvatljivim morskim valovima jeste ostvarenje naslova Surferi (Chasing Mavericks) iz 2012. godine, reditelja Michaela AptedaCurtisa Hansona, u kojem su naslovne uloge ostvarili Gerard Butler, Jonny Weston, Elisabeth Shue....

 

Riječ je dakle, o još jednom sportskom filmu, čiji je narativ zasnovan na istinitoj priči o ikoni surfa Jayu Moriartyju koji je kao mladić odlučio da osvoji mitski Mavericks, jedan od najvećih valova na svijetu. Naime, nakon što otkrije da spomenuti val nije mit, već da postoji i to nedaleko od njegove kuće u Santa Cruzu, te nakon što pridobije lokalnu legendu Frostyja Hessona da ga trenira za njegov životni poduhvat, za Jaya će samo nebo postati granica. Međutim, njihova saradnja se pretvara u jedinstveno prijateljstvo, a „osvajanje“ najvećeg vala na svijetu postaje mnogo više od surfanja, postaje sam život. „Neću te naučiti da surfaš, naučit ću te da preživiš“, kaže Hesson, Moriartyju.

Film koji obiluje gotovo bajkovitim prizorima mora i valova u Santa Cruzu, koji se svako malo sjedinjuju sa nebom, karakterizira i izrazito uvjerljiva glumačka interpretacija Gerarda Butlera i Jonnyja Westona, te narativ koji je uprskos svojim nedostacima i pojedinim dramaturškim pogreškama, ostao vjeran stvarnosti i nečijem životu koji tako vjerno slijedi. Surferi ili orginalno Ganjajući Mavericks je film koji temama ljubavi, porodice i slobode pristupa u dogovoru sa prirodom, u zavisnosti od njene dobre volje i  čovjekovog pokoravanja njenoj svemoćnosti. Također, riječ je o vrlo inspirativnom i motivirajućem ostvarenju, koje još jednom dokazuje da ništa na ovome svijetu nije nemoguće te da se smisao čovjekovog postojanja krije u konačnom sjedinjenu sa prirodom.

U konačnici, Surferi su i iznimno zabavno (ocjena 7.2 na iMDb-u) i dramaturški napeto ostvarenje u kojem se gotovo naizmjenično izmjenjuju scene borbe čovjeka sa beskompromisnim valovima sa onim kranje emotivnim, u kojima se postepeno razvija iskreni odnos oca i sina.

I ništa manje važno, ovo je film zbog kojeg ćete se osjećati živo.

10.08.2017