“Čovjek od čelika“ na moja TV: Najpoznatiji superjunak

Ovaj film možete pogledati u subotu 14. oktobra u 21:10 sati na programu FTV-a, u ponudi moja TV.

U dalekoj Americi malo je drugačija slika na polju devete umjetnosti – stripa. U Bosni i Hercegovini na strip nas asociraju italijanska izdanja Sergia Bonelija, Lunov Magnus Strip iZlatna serija, sa junacima poput Kapetana Marka, Velikog Bleka, Zagora, Teksa Vilera, Mister No-a, Dilana Doga, Martija Misterije... i naravno, neizostavnog, najboljeg stripa –Alana Forda. Amerikanci preferiraju i forsiraju superjunake, dok za alternativni strip i nemaju puno interesa. Dva mogula, DC Comics i Marvel,sa svojim ograncima (od kojih svaki ima svoje ogranke), predstavljaju temelj američke strip scene, a posljednje dvije decenije  i “zlatnu koku“ holivudske tvornice snova.

 

Superman Jerryja Siegela i Joea Shustera se smatra za prvog superjunaka, a nastao je u vrijeme velike ekonomske depresije (lik se razvijao od 1933. do 1939. kada je izašao prvi broj zasebnog Superman magazina) i pružio ljudima upravo ono što su trebali: laku zabavu, šarenilo i vjeru da će sve ispasti kako treba. Krijući se iza lika Clarka Kenta, smotanog reportera, a pretvarajući se u Supermana samo kada bi se pojavili zločinci postao je šampion istine, pravde i (nadasve) američkog načina i poimanja života. Od čitavog niza celuloidnih adaptacija Supermana, najbolje urađeni su prvi (1978.) i drugi dio (1980.) u režiji Richarda Donnera i Richarda Lestera.

 

Paralele koje bi se mogle povući između tih filmova i najnovijeg uprizorenja Supermana u filmu Man of Steel Zacka Snydera, koji priču vraća na početak, su očigledne u nekoliko segmenata. Dobra zabava, pregršt fantastično urađenih akcionih scena; u biti standardna priča kada je u pitanju transfer stripa na veliki ekran – korijeni, počeci glavnog junaka; izuzetna glumačka postava: u originalnom filmu Marlon Brando kao Supermanov otac – Jor El, ovdje je to Russell Crowe, Christopher Reeve kao Superman – Kal El, sada je tu mladi Henry Cavill, i poveznica sa drugim dijelom – general Zod (Terence Stamp) kojeg sada glumi maestralni Michael Shannon. Svakako ne treba zaboraviti ni Kevina Costnera i Diane Lane kao Supermenove zemaljske roditelje.

 

U samom prologu ostvarenja Man of Steel pratimo dešavanja na dalekom svijetu Kryptonitu gdje Jor El (Crowe) svog novorođenog sina Kal Ela stavlja u kapsulu i šalje na Zemlju jer je njihov svijet pred uništenjem. Na Zemlji Kal Ela pronalaze supružnici Kent (Costner i Lane) koji ga odgajaju kao svog sina i daju mu ime Clark. Mladi Clark odrastajući shvata da je drugačiji od ostalih i da posjeduje nevjerovatnu snagu, te se otisne u svijet tražeći smisao svog postojanja. Dolazi do otkrića da je sa drugog svijeta i da je poslan na Zemlju kako bi pomogao njenom stanovništvu. Mladi Clark Kent će postati Superman spašavajući svijet od totalnog uništenja nakon što se u Zemljinoj orbti pojavi zalutali svemirski brod sa odmetnutim generalom Zodom (Shannon) koji će zaprijetiti Zemljanima.

 

 

Naravno, ovdje je pokušana i (dijelom uspjela) „The Dark Knight“ formula (producent je Christopher Nolan reditelj novih filmova o maskiranom zaštitniku Batmanu) kojom Supermen ima korijene u realnosti. Isprekidana naracija (scenario je napisao David S. Goyer), sa dosta flashbackova u kojima otkrivamo Clarkova / Supermanova nastojanja da otkrije i poveže detalje o svom porijeklu i na kraju stane u odbranu planete Zemlje i njenih stanovnika vremenom su pokazali da je kvalitetno revitaliziran najpoznatiji superjunak.  

13.10.2017