Ove sedmice preporučujemo na moja TV

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Ove sedmice vam preporučujemo najbolja filmska ostvarenja na moja TV.

About Schmidt – komedija/drama, 2002.

14.11. u 22:40 sati, na programu TV1


Gospodin Schmidt (About Schmidt) je američka drama s elementima komedije, reditelja i scenariste Alexandera Paynea sa Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi. Snimljen prema istoimenom romanu Louisa Begleyja, te nominovan za dva Oscara, film koji je Alexandera Paynea nagovijestio kao filmskog autora, donosi priču o pronalaženju smisla postojanja i transformaciji u bolju osobu. Gospodin Schmidt  je na trenutke sumorna drama koja gledatelja tjera na razmišljanje i introspekciju, a na trenutke orginalna i zabavna komedija bez stereotipa i predvidljivih momenata penzionerske svakodnevnice. Warren Schmidt odlazi u penziju. Nedugo zatim, njegova žena umire. Uz to, mora se suočiti sa činjenicom da mu je kćer udana za čovjeka za kojeg ne mari, kao i sa spoznajom kako je njegov život zapravo veliki promašaj. Jack Nicholson je 2003. bio nominovan za Oscara za najboljeg glavnog glumca, a Kathy Bates za najbolju sporednu glumicu. Film je osvojio Zlatni globus za najbolji scenarij, kao i za najboljeg glumca u dramskom filmu, a Jack Nicholson je primajući nagradu rekao: „Malo sam iznenađen. Mislio sam da smo snimili komediju.“

 

The Pelican Brief – politički triler, 1993.

15.11. u 22:40 sati, na programu TV1


Jedan od najvažnijih američkih reditelja koji se specijalizirao za politički triler, Alan J. Pakula, 1993. snimio je svoje pretposljednje ostvarenje naslova Slučaj Pelikan (The Pelican Brief) u kojem je još jednom dokazao zašto će zauvijek ostati upamćen kao majstor ovoga filmskog žanra. Riječ je dakle, o ostvarenju u koje snimljeno na osnovu istoimenomg romana Johna Grishama, čija je glavna protagonistkinja studentica prava Darby Shaw (Julia Roberts) koja nakon šokantnih i misterioznih ubistava sudaca američkog Vrhovnog suda, otkrije veliku političku zavjeru koja doseže do samog vrha američke vlade. Dok njen život konstantno visi o koncu, pomoć u istrazi joj ponudi ugledni novinar Gray Grantham (Denzel Washington). Iako traje dva sata i 21 minutu, zbog iznimno nepredvidljive radnje i atmosfere konstantne neizvjesnosti, ovaj film ne ostavlja niti jedan trenutak za predah, jer ako samo pomislite da može naslutiti njegov nastavak, on će vas ponovo šokirati. Osim Julie Roberts i Denzela Washingtona, u filmu se pojavljuje i nedavno preminuli Sam Shepard, što svakako zaokružuje ovu krajnje impresivnu glumačku postavu.

 

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl – avantura/fantastika/akcija, 2003.

16.11. u 22:00 sati, na programu Fox Movies


Kakva bi to bila filmska sedmica bez jedne iznimno zabavne avanture. Ovaj put, preporučujemo mega uspješni i jednako toliko popularni film Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera reditelja Gorea Verbinskog. Ipak, ovo ostvarenje nije postalo tako uspješno samo zbog primamljive glumačke postave (Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley...), već prije svega, zbog hrabre i maštovite rediteljske ruke, koja je u ovome vrhunskom spektaklu, uspjela spojiti napete akcijske morske bitke, sa neizvjesnom avanturističkom potragom za blagom, humor sa hororom, specijalne efekte sa karipskim krajolicima od kojih zastaje dah. Osim vizuelne raskoši, te dramaturški odmjerenog scenarija, svakako je potrebno izdvojiti i glumačku izvedbu Johnnyja Deppa kao misterioznog, djetinjastog, nepredvidljivog i iznimno sposobnog kapetana Jacka Sparrowa za koju je osvojio i nominaciju za Oscara. Također, ovaj prvi dio sage o „Piratima sa Kariba“ koja još nije završena, osvojio je nominacije i u kategorijama najboljega zvuka, maske, montaže zvuka, te najboljih vizualnih efekata. 

 

The Lincoln Lawyer – triler/drama/kriminalistički, 2011.

17.11. u 20:05 sati, na programu HTV1

Filmsku “radnu“ sedmicu zaključujemo sa izrazito napetim trilerom pod nazivom The Lincoln Lawyer (Cijena istine) u kojem je oskarovac Matthew McConaughey ostvario zapaženu rolu kao advokat Mickey Haller koji brani najgori američki ološ i šljam, ukratko široku društvenu lepezu zločinaca. Svoj “ured“ Mickey je smjestio na zadnje sjedište Lincoln Continental limuzine kojom kruži ulicama Los Angelesa. Usred uobičajnog radnog dana nudi mu se posao života: odbrana Louisa Rouleta (Ryan Phillippe), ljepotana s Beverly Hillsa, koji je optužen za ubistvo. Slučaj koji se činio jednostavnim iznenadni slijed događaja pretvorit će u smrtonosnu igru i Hellerovu borbu za opstanak. The Lincoln Lawyer predstavlja adaptaciju istoimenog romana slavnog američkog pisca krimića Michaela Connellyja, a režiju potpisuje Brad Furman.

 

14.11.2017