Sigurne online ili?

Da je tehnologija potpuno promijenila današnji stil života u svim njegovim sferama, evidentno je u činjenici da se dobar dio svakodnevnice odvija u digitalnom svijetu.

Međutim, upravo ova činjenica predstavlja nevjerovatnu mogućnost zloupotreba i utiče na sve veći rast cyber kriminala u svijetu pa tako i na području Bosne i Hercegovine.

Više od 4000 ransomware napada dogodi se svakog dana, svaki dan u digitalnom svijetu se pojavi oko 1 milion novih malicioznih programa, a samo prošle godine procenat cyber kriminalnih radnji je porastao sa 67% na 72%.

Na tragu ovih podataka provedeno je i istraživanje Amnesty Internationala nad 4000 žena koje je pokazalo da je najmanje jedna od pet žena na svijetu iskusila zlostavljanje ili provociranje na internetu. Dakle više od 80% žrtava napada uznemiravanja ili hackera jesu upravo žene. Šta više, većina zlostavljanja dešava se na društvenim mrežama, navodi se u izvještaju.

Premda su kompanije za društvene medije pojačale napore u borbi protiv zlostavljanja, neki kažu da to ne rade dobro. I Facebook i Twitter, dvije najpopularnije društvene mreže, ne nose se s ovim problemima na zadovoljavajući način, kazale su ispitane žene Još jedan problem jest manjak politika i zakona koji štite žrtve, ističu iz AI-a.

Većina zlostavljanja, krađe podataka i uhođenja se desila upravo preko pametnih telefona 70%, a na stacionarnim računarima 30%.

Danas, na Dan žena, želimo istaći važnost antivirusne i malware online zaštite i nastojati podići svijest primarno žena na način da je itekako važno zaštiti sadržaj svog pametnog telefona bez kojeg niti jedna više ne može zamisliti svoj život. Sve znamo koliko se obradujemo novom uređaju koji je na vrhu svake ženske torbe i svi znamo da prvo što sljedeće uradimo jeste nabavka kvalitetne maske za naš telefon. Ono, na šta malo koja obraća pažnju, jeste zaštita sadržaja i software-a istog tog uređaja. Nažalost puno je toga vani što vreba na naše podatke, bile to nama drage fotografije ili pak pin-ovi kreditnih kartica ili lozinke za online plaćanje.

S tim u vezi BH Telecom sa Zemanom na današnji dan pokreće kampanju podizanja svijesti o bitnosti posjedovanja slojevite zaštite protiv online pokušaja krađe privatnih podataka pod krovnim nazivom #sigurneonline #dobrepricenastavljamo.

Zemana AntiLogger i Zemana Mobile Antivirus nude neuporedivu slojevitu zaštitu, na računarima i mobilnim uređajima, protiv online pokušaja krađe privatnih podataka. Softveri obuhvataju niz slojeva zaštite, što omogućuje sprečavanje pokušaja krađe privatnih informacija kao što su bankovni podaci i log in podaci. AntiLogger i Mobile Antivirus aplikacija su efikasne protiv ciljanih napada, poznatih kao zero day malware te online špijunaže. Također posjeduju napredan mehanizam za blokiranje i enkripciju privatnih podataka.

Ipak u svemu ovome ima dobra strana koja kaže da su žene puno savjesnije u obavljanju povjerenih im poslova, da su multitaskeri i da sigurno neće proći mnogo vremena, a većina njih će već imati svoju prilagođenu online antivirusnu i antilog zaštitu. Sretan vam Dan žena!

#dobrepricenastavljamo

#sigurneonline

08.03.2018