Top 6 filmova na kanalima moja TV

Ove sedmice vam predstavljamo najkvalitetnije i najpopularnije filmske naslove koje možete pronaći u okviru programskih sadržaja na moja TV.

Totalni opoziv – naučna fantastika, 1990.

19.06. u 20:55 sati, na programu Cinema TV

Filmska sedmica koja uključuje period od 19. do 23. juna, započinje sa ostvarenjem Totalni opoziv, kultnog reditelja Paula Verhoeven s Arnoldom Schwarzeneggerom u naslovnoj ulozi. Riječ je o jednom od najboljih naučno-fantastičnih ostvarenja svih vremena. Glavni protagonista ovoga neprevaziđenog, iznimno uzbudljivog i napetog SF akcijskog trilera smještenog u 2084. godinu, jeste Quaid (Schwarzenegger) koji otkriva da je čitav njegov život velika laž koja mu je usađena u sjećanje. Međutim, on svoj um želi nazad, te odlazi na Mars kako bi pronašao svoj istinski identitet.

 

Operacija Sabljarka – akcija/triler/krimić, 2001.

20.06. u 22:40 sati, na programu TV1

Operacija Sabljarka je iznimno uspješan i popularan akcijski triler o mračnom internet svijetu u kojem vlada opšti haos, kriminal te beskonačan broj mogućnosti. Osim iznimno dinamične režije i dojmljivo iskorištenih specijalnih efekata, film karakteriše i popularna i reprezentativna glumačka postava koju predvode John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Vinnie Jones, i dr. Reditelj filma je Dominic Sena koji se proslavio s muzičkim spotovima koje je režirao za Davida Bowieja, Tinu Turner, Bryana Adamsa, i druge. Operacija Sabljarka je film o Stanleyju Jobsonu (Jackman), ozloglašenom kompjuterskom hakeru kojeg opasni kriminalac koji želi provaliti unutar sistema vlade, prisili da učestvuje u velikoj pljački banke. Film je imao osrednji uspjeh na kino blagajnama, ali će zauvijek ostati upamćen po sceni u kojoj se glumica Halle Berry pojavljuje u toplesu.

 

Zvijeri južnih divljina – drama/fantastika, 2012.

21.06. u 20:00 sati, na programu HRT 3

Zvijeri južnih divljina je dugometražni filmski prvijenac reditelja Benha Zeitlina. Ovo je fantastična drama koja je nastala prema teatarskoj predstavi „Juicy and Delicious“, spisateljice Lucy Alibar. Glavna junakinja ovoga čarobnog filmskog ostvarenja je šestogodišnja djevojčica Hushpuppy koja živi sa ocem Winkom, na samom rubu svijeta u tzv. zajednici Delta. Njen otac iznenada oboli od misteriozne bolesti, a u međuvremenu nad Deltom se nadvije val tropskih vrućina. Neočekivane vremenske neprilike dovode do otopljavanja ledenjaka i porasta razine mora, što „probudi“ drevna prethistorijska stvorenja. Nakon što Wink umre, Hushpuppy odluči da potraži davno nestalu majku. Zvijeri južnih divljina, kao jedan od najboljih filmova godine, je bio nominovan za četiri Oscara 2013. godine, a osvojio je skoro stotinu nagrada širom svijeta. Posebno je filmski svijet zadivila 9-godišnja glavna glumica Quvenzhané Wallis.

 

Dečko, Dama, Kralj, Špijun – drama/misterija/triler, 2011.

22.06. u 21:50 sati, na programu RTS1

Dečko, Dama, Kralj, Špijun je napeti špijunski triler poznatog švedskog reditelja Tomasa Alfredsona, koji je nastao prema romanu Johna le Carréa. Radnja ovog ostvarenja smještena je u period hladnog rata tokom 70-ih godina 20. vijeka, a pokreće je penzionisani špijun Control koji biva primoran da se vrati svome poslu kako bi pronašao uljeza u britanskoj obavještajnoj službi MI6. Control uskoro u Budimpeštu šalje Jima Prideuxa, jednog od svojih najboljih ljudi, kako bi otkrio ko je taj uljez. Ipak, Prideux dobiva metak u leđa, što otvara iznimno opasnu i neizvjesnu istragu s pregrštom „preokreta“. Glumačku postavu ovoga iznimno uspješnog i priznatog ostvarenja, nominovanog za tri Oscara, predvode Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, i dr.

 

Fargo, triler/krimić/drama/komedija, 1996.

22.06. u 22:45 sati, na programu OBN televizije

Radnja ovoga crnohumornog trilera naslova Fargro rediteljske braće Coen, koji je stvorio jedan novi filmski žanr u kinematografiji, tzv. snježni noir, smještena je u Minnesoti, gdje prodavač automobila Jerry Lundergaard (William H. Macy) unajmljuje dvojicu kriminalaca (Steve Buscemi i Peter Stormare) da mu otmu ženu i traže milion dolara za otkup. Ipak, ovaj zločin pokreće niz stravičnih i brutalnih ubistava koje će istraživati trudna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand). U Fargu su okupljeni osnovni elementi filmskog izražaja ovoga „dvoglavog režisera“ – estetiziranje nasilja, intrigantni i satirični dijalozi, specifični likovi (teško zamislivi u stvarnosti, ili možda ne), dinamična režija, pažljivo odabran soundtrack i ono najvažnije, posveta jednom američkom žanru. U ovome slučaju je riječ o film noiru, koji je zbog snijega na kojem je krv izraženija, „preveden“ u snježni noir, uz zadržavanje identičnih motiva – pohlepe, prevare i u konačnici smrti.

 

Alien 3, naučna fantastika/akcija/horor, 1992.

23.06. u 22:03 sati, na programu Pink 2

Godine 1992. kultni američki reditelj David Fincher (Sedam, Igra, Klub boraca...) režirao je svoj prvi film, završni dio trilogije o Alienu, kao jedne od najpopularnijih i najvažnijih naučno-fanstatsučnih filmskih saga. Nakon dva kultna SF filma, istinski stravičnog Aliena Ridleya Scotta i njegovog uvjerljivog nastavka Aliens Jamesa Camerona, uslijedio je i treći dio, u kojem nepoznato ubojito biće sada napada grupu kriminalaca na planetu koji služi kao kaznena kolonija. Riječ je o filmu koji uprkos tadašnjim negativnim kritikama, karakteriše iznimno uvjerljiva klaustrofobična atmosfera, hrabro usložnjavanje glavnog lika – jednako otuđena u muškoj koloniji kao i sam lik tuđinca, Ripley je morala pobijediti u borbi sa svojom najgorom noćnom morom i prihvatiti je kao dio sebe same. Spajajući jezu iz orginala s akcijom iz nastavka, Fincher stvara novo ostvarenje specifične vizuelnosti, u kojoj je glavna junakinja Ripley (Sigourney Weaver) postala ratnica obrijane glave.

 

Moja TV. Uvijek bolja i bogatija.

19.06.2017