Preporučujemo na moja TV: Transporter 1 i 2

Ove nedjelje, 10. decembra u 19:00 i 21:00 sat na Pink Action preporučujemo akcione filmove Transporter 1 i 2

Iako akcija nikada nije predstavlja posebno važan žanr u filmskoj umjetnosti, te iako je gotovo uvijek ostajala u sjeni drame za koju su po pravilu bile rezervisani zlatni kipići i suze, ona je od početka svoga postojanja imala svoje vjerne obožavatelje.

Snimljeno je mnoštvo iznimno kvalitetnih akcionih flmova, a tokom historije kinematografije redom su se rađali omiljeni akcioni junaci, od Prljavog Harryja, preko Johna McClanea, do Ramba... Njihovi posteri i toliko godina poslije krase zidove ljubitelja akcionog žanra, ali svako vrijeme zahtijeva svoga junaka, a u 21. stoljeću je to profesionalni vozač za iznajmljivanje Frank Martin, kojeg je u filmskoj akcijskog sagi Transporter utjelovio Jason Statham. Nakon što ga je filmskome svijetu najavio reditelj Guy Ritchie, ovaj britanski glumac je 2002. godine iskoristio svoju prvu međunarodnu priliku i u konačnici postao nova planetarno popularna akcijska zvijezda.

Dakle, spomenute godine na inicijativu jednog od najvažnijh savremenih francuskih filmskih reditelja svih vremena, Luca Bessona, nastao je jedan od najpopularnijih akcijskih filmova u 21. vijeku, koji je poharao boxoffice širom svijeta te koji je i dan danas privlaći pažnju gledatelja ispred malih ekrana. Riječ je o ostvarenju Transporter koje u slobodnom prijevodu znači naziv za „prevoznika“. Međutim, Frank Martin nije bilo kakav prevoznik, on je najbolji profesionalni vozač automobila na svijetu, koji će isporučiti bilo šta, bilo gdje. Međutim, postoji jedan mali uslov: on nikada, ali nikada ne smije otvoriti paket koji dostavlja. U prvom dijelu, odnosno u originalu, nakon mnoštva uspješno odrađenih isporuka, Martin primi narudžbu koja je nešto drugačija nego što je navikao i u slučaju koje njegov stil „hladan kao špricer“, ostaje nadjačan od strane moralnosti njegovog karaktera. Naime, Martinov novi zadatak jeste da „odradi“ isporuku američkom gangsteru poznatom pod nadimkom „Wall Street“ (Matt Schulze), i sve teče po savršenom planu, dok prilikom „isporuke“ on ne otkrije da je „paket“ zapravo živo biće – kineska ljepotica Lai Kwai (Shu Qi). On je odluči spasiti i od tog trenutka u Martinu oživi davno potisnuti bivši pripadnik specijalnih jedinica, te on spozna, zapravo, na kojoj strani zakona se nalazi. Pomoć u razotkrivanju beskompromisne zločinačke orginazacije dobija od strane francuskog policijskog detektiva Tarconija (François Berléand), i poznati rat između dobra i zla u akcijskom filmu može započeti.

Osim što je genijalan vozač automobila, Martin je jednako dobar i u korištenju oružja, sa raznolikom paletom poznavanja borilačkih vještina, i iznimnom fizičkom spremom. Upravo ove osobine, Martina kao lika čine savršenim akcijskim junakom, kao kombinacijom borilačkih vještina Jeana-Claudea Van Dammea, snagom Dolpha Lundgrena, šarmom Brucea Willisa te vojničkom pozadinom uloga Arnolda Schwarzeneggera i Sylvestera Stallonea. Naravno, treba dodati i to da je Martina utjelovio jedan od najzgodnijih svjetskih glumaca koji će uskoro biti „prepoznat“ i od strane ženskoga svijeta. Iako nešto slabije scenarističke kvalitete, nego original, drugi nastavak naslova Transporter 2 iz 2005. godine, donosi također, detaljno osmišljen i iznimno zabavno razrađen centralni zaplet koji dolazi sa novim Martnovim „šoferskim zadatkom“. Naime, ovaj put u njegovom automobilu je Jack Billings (Hunter Clary), sina uticajnog i važnog političara, koji postane predmetom otmice ruske terorističke organizacije. Naravno, tu je i veliki broj spektakularnih atomobilskih potjera i „vratolomija“, uz mnoštvo gotovo stripovskih likova kao što je npr. fatalna Lola (Kate Nauta) sa automatskim pištoljima umjesto šminke u torbi, kao najopasnija žena na svijetu. Na koncu, iako, dakle, nije riječ o filmovima s umjetničkom vrijednošću, oni će svakako pozlužiti za iznimno zabavno i napeto provedeno nedjeljno veče, a pogotovo ako ste ovisnik o adrenalinu, pa makar jednu njegovu dozu „preuzeli“ sa malog ekrana.

 

 

08.12.2017