Ove sedmice preporučujemo na moja TV

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmski ostvarenja. Osim privatnih bh. i regionalnih televizijskih kuća, posebno zanimljiv izbor filmskih ostvarenje nude TV kanali iz ponude moja TV, na kojima je moguće pronaći kvalitetne festivalske, umjetničke filmske naslove, ali i popularne holivudske blockbustere.

Capote– drama/biografski/krimić, 2005.

05. 09.  00:45 sati, na programu TV1

Capote je biografska drama s elementima krimića, čiji je glavni protagonista pisac i novinar Truman Capote, koji istražuje slučaj brutalnog ubistva porodice Clutter. Režiju ovoga ostvarenja utemeljenog na biografskoj knjizi Capote autora Geralda Clarkea, potpisuje Bennett Miller. Film Capote je ostao zabilježen kao jedno od najuspješnijih ostvarenja godine, s pet nominacija za Oscara i jednim osvojenim zlatnim kipićem (najbolja glavna muška uloga – Philip Seymour Hoffman), Zlatnim globusom u istoj kategoriji, pet nominacija za BAFTA-u i također jednim priznanjem – Philipu Seymouru Hoffmanu. Sve ove nagrade najavljuju jednu od najvažnijih, najuvjerljivijih i najuspješnijih glumačkih kreacija 21. stoljeća. Dakle, Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) je ugledni pisac i novinar časopisa The New Yorker i jednog dana nailazi na vijest o okrutnom ubistvu četveročlane porodice u mjestu Holcomb u Kansasu. Inspirisan tim tragičnim događajem, Truman odluči dodatno istražiti situaciju, a pomoć dobije od također uspješne književnice i njegove partnerice, Harper Lee (Catherine Keener). Jedna naizgled znatiželjna istraga će prerasti u Capoteovo najvažnije djelo – dokumentarni roman Hladnokrvno ubistvo. Film je zasnovan na istinitoj priči, a premijerno je prikazan na godišnjicu rođenja autora Trumana Capotea.

 

 

Forever Young – romantika/drama/naučna-fantastika, 1992.

06.09. u 22:40 sati, na programu TV1

Šestog septembra na kanalu TV1, a u sklopu moja TV usluge, bit će emitovana romantična drama sa elementima naučne fantastike Zauvijek mlad (Forever Young) u kojoj je Mel Gibson, oživljavajući lik pilota američke vojske Daniela McCormicka koji se neočekivanim slijedom događaja iz 1939. godine pojavi u svijetu budućnosti (1990-tim), ostvario jednu od svojih najzapaženijih uloga. Ovaj film nas još jednom uvjerava da će jedna stvar zauvijek ostati ista i da je neće promijeniti niti 50 godina razlike – ljubav. Film je režirao Steve Miner, prema scenariju J. J. Abramsa, a Gibson je imao odlične partnere u jednoj od najvažnijih glumica s kraja 20. stoljeća, Jamie Lee Curtis i tada, velikoj glumačkoj nadi Elijahu Woodu.

 

Big Fish – avantura/ drama/fanstazija, 2003.

08.09.  u 20:00 sati , na programu Fox Movies

Krupna riba (Big Fish), američki film iz 2003, jeste jedan od najvažnijih filmova kultnog američkog reditelja, popularnog „holivudskog čudaka“, Tima Burtona. Uz pomoć svoje nepresušne mašte, Burton nas ponovo uvodi u još jednu od svojih filmskih bajki, u kojoj nevjerovatne životne priče postaju stvarnost. U fokusu radnje ovoga nesvakidašnjeg ostvarenja jeste penzionisani putujući trgovac Edvard Blum koji na samrti pokušava popraviti odnos sa svojim otuđenim sinom te mu prepričava bajkovite dogodovštine koje je doživio na svojim putovanjima. Njegove priče gotovo istovremeno opsjedaju slučaoca, a u njima oživljavaju raznorazni divovi, vještica, sijamske blizanke anđeoskog glasa... Glavne uloge u Velikoj ribi su ostvarili Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Alison Lohman..., a film je naišao i na iznimno pozitivan prijem kod kritičara, te bio nominovan za Oscara, Zlatni globus, BAFTA-u...

 

Mamma Mia! – komedija/mjuzikl, porodična drama, 2008.

08.09. u 22:00 sati, na programu Hayat TV

Mamma Mia! je ostvarenje zasnovano na istoimenom teatarskom mjuziklu utemeljenom na pjesmama grupe ABBA i  njenog autorskog dvojca, Bennyja Anderssona i Björna Ulvaeusa. Dakle, i filmska verzija je u mnogome kompatibilna s pjesmama grupe ABBA, te je ponovo u fokusu narativa vjenčanje 18-godišnje Sophie (Amanda Seyfried) koja živi s majkom (Meryil Streep), na prelijepom grčkom otoku. Kako nikada nije upoznala svoga oca, a da bi imala pratnju do oltara, Sophie odluči bez majčinog znanja na vjenčanje pozvati trojicu majčinih bivših ljubavnika, čija je imena pronašla u njenom dnevniku. Uprkos određenim nedostacima, film koji je režirala britanska pozorišna rediteljica Phyllida Lloyd, postigao je nevjerovatan komercijalni uspjeh i stekao gotovo kultni status. Osim nezaboravnih muzičkih hitova grupe ABBA, film krasi i iznimno orginalna i šarmantna priča, dinamičan ritam te naravno odlične glumačku kreaciju Meryl Streep koja, za promjenu, pleše, pjeva, skakuće...

 

Savages – krimić/triler/akcija, 2012. godina

08.09. u 22:00 sati, na programu RTL

Dobitnik ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva, reditelj Oliver Stone se kao vijetnamski veteran odlikovan za svoje vojne doprinose, proslavio filmovima o ratu u Vijetnamu – Vod smrti (1986), Rođen 4. jula (1989), dramom Wall Street (1987) u kojoj otvoreno kritikuje američki korporativni kapitalizam, političkim ostvarenjima JFK (1991), Nixon (1995), te krimićima Rođene ubice (1994), Pogrešno skretanje (1997)... Ovaj trosturki oskarovac, danas vrijedi za autora prepoznatljive dramaturgije koju će po pravilu sačinjavati tri narativne linije: stvarne ličnosti i događaji, ratni sukobi i njihovi politički uzroci, te predstavljanje društvene svijesti nastale pod uticajem medijske manipulacije. Također, kao bivši student Martina Scorsesea Johna Cassavetesa, Stone će često koristiti kratke rezove, te radikalno suprotne rakurse, a jedna od najvažnijih stilskih odrednica će mu biti i kombinovanje različitih filmskih i medijskih rodova.Većinu ovih izražajnih sredstava moguće je prepoznati i u njegovom ostvarenju novije produkcije, a riječ je o akcijskom trileru Divljaci (Savages) koji je nastao na osnovu kriminalističkog romana Dona Winslowa. Divljaci u svijetu divljaka su Ben i Chona (Aaron Taylor-Johnson i Taylor Kitsch) koji, kao uspješni uzgajivači marihuane, na velika vrata uđu u beskopromisni svijet droge u kojem velike ajkule jedu male ribe poput njih.

 

Born on the Fourth of July – ratni/drama, 1989.

09.09. u 00:00 sati, na programu Fox Movies

Odmah nakon Divljaka, možete pogledati još jedno ostvarenja Olivera Stone, te jednu od najboljih ratnih drama svih vremena, naslova Rođen 4. jula (Born on the Fourth of July). Nakon Platoona, Stone snima ostvarenje Rođen 4. jula (1989), koje je zasnovano na autobiografskoj knjizi još jednog veterana Vijetnamskog rata Rona Kovica, sa Tomom Cruiseom u naslovnoj ulozi. Ako je Platoon najvažnije filmsko djelo u Stoneovoj karijeri, onda filmska ekranizacija Kovicovog života predstavlja njegovo najkvalitetnije ostvarenje u kojem su svi filmski elementi – režija, dramaturgija, gluma u jednom savršenom uzročno-posljedičnom skladu.

 

 

05.09.2017