Ove sedmice preporučujemo na moja TV!

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja.

What Just Happend – komedija/drama, 2008.

16.10. u 21:00 sati, na programu HTV2

U jeku holivudskog seks skandala u kojem je slavni producent Harvey Weinstein optužen na dugododišnje seksualno zlostavljenje svojih saradnica, preporučujemo film Pikantne Hollywoodske priče (What Just Happend) čuvenog američkog reditelja Barryja Levinsona, koji iz „prve ruke“ predstavlja filmski posao „iznutra“. Glavni protagonista Levinsonovog filma jeste producent Bena (De Niro) koji tokom sedam dana vodi bjesomučnu borbu sa bizarnim  i nestabilnim rediteljem Brunellom (Wincott), kako bi ga nagovorio da pristane na određene izmjene u filmu, dok istovremeno pokušava ubijediti najveću zvijezdu filma (Willis) da obrije bradu. Glavne ulogu u ovome, nadasve duhovitom, ali i intrigantnom ostvarenju o ljutnjama, cinizmu, te općem nepovjerenju u Hollywoodu, ostvarili su Robert De Niro, Bruce Willis, Stanley Tucci, John Turturro, Kristen Stewart...

 

Sleeples in Seattle – komedija/drama/romansa, 1993.

17.10. u 20:00 sati, na programu Fox Movies

Barem jedan dan u sedmici je potrebno izdvojiti za inspirativnu romantičnu dramu, koja će, uz nešto pozitivniji pogled na svijet, pomoći da se na trenutak proviri izvan kolotečine radne sedmice. Jedna od tih jeste Romansa u Seattleu (Sleeples in Seattle) rediteljice Nore Ephron s neponovljivim Tomom Hanksom i Meg Ryan u glavnim ulogama. Nakon što mu je preminula supruga, Sam Baldwin (Hanks) ne pronalazi volju da izlazi sa drugim ženama. Takvo otuđenje njegovog oca, zabrine osmogodišnjeg dječaka Jonaha (Ross Malinger) koji odluči da preuzme ulogu provodadžije, te se javi u radio show koji sluša cijela Amerika. Tako za Samovu priču sazna stotine žena širom Amerike, među kojima je i Annie Reed (Ryan). Crpeći inspiraciju iz klasika Nešto za sjećanje (1957), a osvojivši oskarovske nominacije  u kategorijama najbolje pjesme („A Wink and a Smile“) i najboljeg scenarija, Romansa u Seattleu je u međuvremenu postala jedna od najpopularnijih romantičnih drama svih vremena, koja će još jednom podsjetiti na neka druga, romantičnija, nježnija, životnija vremena.

 

Ocean's 13 – triler/krimić, 2007.

17.10. u 22:40 sati, na programu TV1

Nakon neuspjeha sa drugim nastavkom (Oceanovih 12) jednog od najuspješnijih i najpopularnijih pljačkaških filmova u 21. stoljeću – Oceanovih 11, jedan od najvažnijih američkih nezavisnih reditelja Steven Soderbergh, uspio je vratiti na pravi put Dannyja Oceana i njegovu pljačkašku ekipu u nastavku Oceanovih 13 (Ocean's 13). Ipak, ovaj put je riječ o njihovom najambicioznijem planu pljačke, a glavni povod nije novac, nego osveta. Naravno, pored standardnih zvijezda u filmu, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Matta Damona, Andyja Garcije, Caseya Afflecka, glumačkoj ekipi se pridružio i Al Pacino kao beskompomisni tajkun i vlasnih najvećeg kasina u Las Vegasu i Ellen Barkin kao njegova desna ruka. Da li će ova urnebesna ekipa ponovno uspjeti nadmudriti cijeli svijet i odšetati iz kasina sa milionima dolara, provjerite 17.10. u 22:40 sati na programu TV1.

 

RocknRolla – akcija/komedija/krimić, 2008.

18.10. u 22:40 sati, na programu TV1

RocknRolla predstavlja „povratničko“ ostvarenje kultnog britanskog reditelja Guya Ritchiea, kreirano na tragu njegovih najsupješnijih flmova – Snatch i Dvije čađave dvocjevke. Dakle, nakon nekoliko izratito neuspješnih filmova, Ritchie je naposlijetku ponovno uspio da filmskom svijetu ponudi jednu izuzetno zanimljivu žanrovsku mješavinu, zamršene dramaturgije i izuzetno stilizovane režije. Dakle, kao i njegova prethodno spomenuta ostvarenja, RocknRolla također posjeduje izrazito brz ritam, mozaičnu narativnu strukturu nekoliko zasebnih priča koje se međusobno isprepliću, izrazito duhovit dijalog, mnoštvo zamiljivih likova te, naravno, krajnje orginalan prikaz britanskog mafijaškog podzemlja. U Londonu, nekretnine su zamijenile drogu na prvom mjestu najunosijeg i najpopularnijeg nelegalnog posla za mafiju, a kada ruski kriminalac Juri Omavič na osnovu prevare zaradi milione, „probudi“ se cijeli „podzemni“ svijet i svi požele svoj dio kolača – od gospodina One-Two-a, atrakrivne Stelle, Johnnyja Quida, narkomanske rock zvijezde...

 

Flight – drama/triler, 2012.

20.10. u 20:00 sati, na programu RTL

Robert Zemeckis je čuveni američki filmski reditelj, producent i scenarist koji je veliku slavu stekao kao autor fantastičnog serijala Povratak u budućnost. Nakon toga se okreće žanru drame, te osvaja Oscara kao najbolji reditelj za kultno ostvarenje Forrest Gump. Let (Flight) s Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi je jedno od njegovih novijih ostvarenja. Riječ je o drami/trileru o pilotu Whipu Whitakeru koji u američkoj javnosti od miljenika nacije postane omraženi alkoholičar. Nakon što je uspješno prizemljio padajući avion i tako spasio putnike od  sigurne smrti, protiv pilota Whipa Whitakera se pokreće istraga zbog sumnje da je  noć prije leta konzumirao alkohol. Iako nije u rangu prethodnih reprezentativnih Zemeckisovih ostvarenja, Let svakako predstavlja uzbudljivo filmsko ostvarenje, s uvjerljivom karakterizacijom likova, uz posebne pohvale za glumački nastup Denzela Washingtona.

16.10.2017