Ove sedmice preporučujemo: Film "Dostavljač" na moja TV

Ovu fantastičnu komediju možete pogledati u subotu 30. septembra u 20:05 sati, na programu HRT1.

Ne zna se ko je tačno u Hollywoodu rekao da se najstariji holivudski trik sastoji u tome da staroj priči daš novo ruho. Ono što se zna jeste da do unazad skoro dvije decenije tzv. remakeovi (stara priča ispričana na nov način) odnose više desetina miliona dolara na box officeu, a ponekad i stotine miliona. Jedan od najvećih holivudskih sineasta John Huston u svojoj autobiografiji „Otvorena knjiga“ opisao je to na sljedeći način:

„Samo uspješni filmovi se ponovo snimaju. Nikad nisam shvatio zašto. Ne znam nijedan slučaj da je nova verzija isto onoliko dobra kao prvobitni film. Nema te formule koja bi nekome omogućila da ponovo stvori onu jedinstvenu privlačnost koja je doprinijela da neki film bude uspješan. Trebalo bi da bude obrnuto. Baš neuspjelim filmovima, onim zasnovanim na dobrom materijalu, koji su iz razloga nastalih utjecajem vremana, mjesta ili okolnosti, jednostavno nisu dobro prošli prvi put, trebalo bi pružiti i drugu šansu.“

U slučaju iznimno orignalne (trebali dodati i veoma uspješne) kanadske komedije Starbuck reditelja Kena Scotta potpisnik režije i scenarija remakea pod nazivom Delivery Man (Dostavljač) upravo je Scott. Odvažan u načinu na koji je postavio priču i sami zaplet, sa svim scenarističkim finesama reditelj Scott po drugi put uspio je snimiti prelijep inspirirajući emotivni film sa porukom da ne trebaš ostariti da bi odrastao.

Glavni protagonista filma Delivery Man David Wozniak (Vince Vaughn), koji je u mladosti preko 600 navrata polagao spermu u kliniku pod imenom Starbuck, otkriva da je biološki otac 533 djece od kojih njih 142 žele da saznaju njegov identitet. Do tog trenutka u filmu posmatramo Davida kako se provlači kroz život, nezainteresovan i bez cilja. Sa svoje 42 godine ima vezu sa policajkom (on radi kao dostavljač mesa u očevoj mesari), utjerivači dugova su mu za vratom, i život je za njega poprilično neispunjen. Sve do trenutka kada mu djevojka policajka Emma (Cobie Smulders) prizna da je trudna i on sazna za djecu “iz epruvete“ život će mu krenuti u neočekivanom smjeru. David će se povjeriti svom najboljem prijatelju Brettu (Chris Pratt), te pruzeti odgovornost za svoj život prihvatajući odgovornost za novootkrivenu djecu i nekako odlučiti, bez otkrivanja svog identiteta, da im bude anđeo čuvar.

U originlnom film Starbuck Davida Wozniaka je na šarmantan način odglumio Patrick Huard, dok je ta uloga u Dostavljaču dopala Vincea Vaughna koji je na sebi svojstven način učinio Davida čovjekom čiji će “kompleks vječnog dječaka“ početi blijediti sa saznanjem o “djeci iz epruvete“. Vaughn je ulozi pristupio, moglo bi se reći, sa potrebnom dozom glumačke zrelosti, mada će biti i onih koji će mu zamjeriti na odveć “ukalupljenom“ glumačkom izražaju.

Neko će i reći da u Hollywood žele sve da pokvare neiventivnošću i krađom ideja (jedina zamjerka u remakeu u odnosu na original mogla bi se uputiti na toliko više izlizanoj potrebi objašnjavanja svake moguće stvari u scenariju jer, zaboga, Amerikanci nemaju takve klikere da povežu stvari), ali je u slučaju filma Delivery Man barem čovjek odgovoran za originalnu ideju – reditelj/scenarista Ken Scott taj koji je iznio film i učinio ga svojstvenim, te uspio u namjeri da ispričanu priču učini zanimljivom i u drugom pokušaju.

28.09.2017