"Paperboy" savršen izbor za ljubitelje trilera

Film "Paperboy" možete pogledati u subotu 28. oktobra u 23:25 sati na programu HRT1, u ponudi moja TV.

Nakon velikog uspjeha sa filmom Precious (2009) koji je osvojio i nominaciju za Oscara, reditelj Lee Daniels se vratio na filmsku scenu 2012. godine s trilerom Paperboy, nastalom  prema istoimenom romanu Petera Dextera.

Riječ je o svojevrsnom erotskom trileru, dakle ostvarenju u kojem seksualne konotacije imaju direktno sudjelovanje u razvijanju radnje, a koje je i prije samog prikazivanja u kinima izazvalo brojne kontroverze. Ipak, nakon što je predstavljen na Cannes Film Festivalu, Paperboy je izazvao aplauz koji je trajao punih 16 minuta, što ga je naposlijetku „preporučilo“ i kod svih istinskih filmofila, ali i onih koje je zaintrigirao njegov sadržaj.

Radnja ovoga ostvarenja je smještena u 1969. godinu, u vrelu Floridu, a započinje s istragom senzacionalne priče novinara Warda Jansena (Matthew McConaughey). Naime, nakon povratka u rodni kraj, zajedno sa kolegom Yardleyjem Achemanom (David Oyelowo), te uz pomoć svoga mlađeg brata Jacka (Zac Efron) i atraktivne Charlotte Bless (Nicole Kidman), Ward pokušava dokazati da je određenom Hillaryju Van Wetteru (John Cusack), inače krotitelju aligatora, smješteno ubistvo korumpiranog lokalnog šerifa, te da je nepravdeno osuđen na smrt.

Dok Ward i Yardley pokušavaju razotkriti korupciju  u centralnoj Floridi te pronaći priču koja će im znatno unaprijediti novinarske karijere, usamljena i opsesivna Charlotte, koja je i pokrenula cijelu istragu zbog uvjerenosti u Van Wetterovu nevinost, zavodi Jacka. On, s druge strane, s atraktivnom Charlotte doživljava svoje prvo seksualno iskustvo.

Ipak, kako istraga bude odmicala, floridske močvare će na površinu izbacivati mračne tajne ovoga nazigled mirnog i miroljubivog mjesta namijenjenog za odmor. Također, kako će mulj iz močvara postajati sve tamnija, a istraživanje sve opasnije i nepredviljivije, tako će se i odnosi unutar neobične četvorke drastično mijenjati. U nastavku filma, radnju će keirati novi sukobi, prevare, izdaje, a prvobitni cilj – dokazivanje nevinosti Van Wettera će postati najmanji problem za Floridu i njene stanovnike.

 

Ono što je posebno specifično za ovo ostvarenje, jeste da su gotovo svi glumci u njemu ostvarili uloge koje predstavljaju apsolutno suprotnost njihovim cjelokupnim dosadašnjim karijerama, s posebnim akcentom na iznimno provikativnu glumačku kreaciju Nicole Kidman, za koju je osvojila i nominaciju za Zlatni globus. U konačnici, Paperboy možda nije po svačijem ukusu, ali ako ste ljubitelj napetog i eksplozivnog trilera s iznimno neobičnim likovima, ispunjenog nasiljem i seksom, uz indirektni humor, onda nemojte propustiti ovo ostvarenje u subotu u 23:25 sati.

Također, ako se rado prisjećate nezaboravne Sharon Stone u kultnim Sirovim Strastima, u tom slučaju Paperboy donosi Nicole Kidman u najprovokativnijoj ulozi do sada (Kidman otvoreno kopira glumačku izvedbu Stone kao iznadprosječno inteligentne, seksualno manipulativne i iznimno nasilne Catherine Tramell u Sirovim Strastima), i svakako predstavlja vaš „filmski tip“.

26.10.2017