Reprezentacija gluhih sportista prvi put u historiji predstavila BiH

BH Telecom podržao još jednu, hvale vrijednu reprezentaciju sportista iz Bosne i Hercegovine

Proteklog vikenda reprezentacija gluhih sportista BiH u Velsu je odigrala kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo gluhih u futsalu.

U grupi sa Turskom, Velsom i Švedskom reprezentacija BiH je zabilježila pobjedu nad Velsom rezultatom 6:4 (4:1) te poraz sa favoritom Turskom rezultatom 2:4 (1:3) i poraz od reprezentacije Švedske rezultatom 1:5 (0:0). 

Na taj način plasirali su se na treće mjesto u grupi i ostali uskraćeni za priliku za učešće na Europskom prvenstvu gluhih u futsalu koje će se održati u decembru 2018. u Finskoj.  Strijelci naše reprezentacije bili su: Haris Kujundžić (Bihać), Đorđe Kremenović (Banja Luka), Rijad Avdibegović (Sarajevo), Stefan Milojević (Banja Luka) i Amer Lepenica (Sarajevo).

Udruženje gluhih sportista u BiH zajedno sa Informativnim centrom za gluhe pokrenulo je kampanju DEAFinitivno pobjeda kako bi javnost upoznala sa ovim historijskim događajem.

Naime, po prvi put u historiji reprezentacija gluhih sportista dobila je priliku da predstavlja svoju državu.

Također, ovom kampanjom Udruženje želi uticati na rušenje predrasuda o tome kako se osobe oštećenog sluha ne mogu uspješno baviti sportom. Ovo je jedan od rijetkih aspekata života u kome se osobe oštećenog sluha osjećaju ravnopravnim članovima našeg društva.

Odlazak reprezentacije je svojevrstan uspjeh s obzirom da je i ovaj put izostala podrška kako države tako i biznis sektora pa je odlazak reprezentacije na kvalifikacije do zadnjeg dana bio neizvjestan.

Stručni tim Udruženja, ali i sami igrači, do zadnjeg dana su se borili i nastojali pronaći potrebna finansijska sredstva kako bi uspjeli otići na kvalifikacijske utakmice i predstavili našu državu.

BH Telecom je među rijetkim kompanijama koje su prepoznale važnost ovog jedinstvenog projekta - ove aktivnosti je podržao kao generalni sponzor,  i time nastavio svoju tradiciju podrške diskriminiranim kategorijama, na čemu se udruženje neizmjerno zahvaljuje.

Reprezentativci su pokazali izuzetnu požrtvovanost, trud i zalaganje, ali i talenat koji nažalost ovaj put nije rezultirao onako kako su se nadali. Pokazali su da žele, mogu i hoće, da se sport ne sluša nego se živi i da ravnopravno mogu parirati sportistima koji nemaju oštećenje sluha.

Iz Udruženja poručuju da se nadaju da će odlazak reprezentacije na kvalifikacije konačno osvijestiti javnost o važnosti bavljenja sportom ove populacije i potaknuti društvo da se u narednim projektima ovog Udruženja aktivno uključi i podrži ih.

Nadaju se da će u narednim takmičenjima (svjetskom i regionalnim) naše reprezentacije dobiti potrebnu finansijsku podršku te da će se na taj način reprezentativci moći fokusirati samo na sportske pripreme. BH Telecom im želi mnogobrojne sportske i profesionalne uspjehe sa još puno ponosnih sportskih predstavljanja u svijetu.

25.01.2018