The Boy na MojaTV Flix

Preporučujemo film Dječak koji možete naći u videoteci MojaTV Flix

Režiser: William Brent Bell

Glavne uloge: Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell

Godina: 2016.

Žanr: Horor, Triler

Zemlja porijekla: SAD, Kina, Kanada

Dob: 15

Trajanje: 1h 37 min

 

Svakom djetetu potrebna je ljubav... Poštujte njegova pravila...

 

 

Nagrade: Ukupno 6 nominacija za filmske nagrade, od kojih se ističu one za Najbolji film, Najbolju glumicu (BloodGuts UK Horror Awards 2016.) i Najbolju muziku (World Soundtrack Awards 2016.), kao i za Najbolji Indie horor film (iHorror Awards 2016.)

 

Ovaj horor/triler držat će vas u napetosti do samoga kraja! Kad Greta (Lauren Cohan) prihvati posao dadilje osmogodišnjeg dječaka, šokira se kad otkrije da ju je neobičan stariji par zaposlio da brine o Brahmsu, čovjekolikoj lutki, koju tretiraju poput pravog djeteta. On je zapravo nadomjestak za njihova sina, kojeg su tragično izgubili 20 godina ranije. Da bi brinula o njemu, Greta se strogo mora držati pravila, koja se moraju doslovno poštovati. Kad se nađe sama u prostranoj kući, dok njezini poslodavci uživaju na dugo očekivanom odmoru, Greta ignorira pravila i upušta se u očijukanje sa zgodnim dostavljačem Malcolmom (Rupert Evans). Potom uslijedi niz uznemirujućih i neobjašnjivih događaja, što ju uvjeri da su u pitanju nadnaravne sile. Sve dublje uvučena u zastrašujući misterij, Greta se suočava s konačnim preobratom u trileru u kojem će publika nagađati sve do posljednjeg trenutka...

 

 

 

Iako su lutke u svim oblicima nezaobilazan dio djetinjstva svakog djeteta (ili gotovo svakog), u velikom dijelu horor filmova one su prilično popularne, ali često i zloglasne. Koji ljubitelj horor filmova ne zna za Chuckyja, Fatsa, Billyja ili Annabelle? I u filmu "Dječak", glavnu ulogu ima lutka, iako od samoga početka bolna uspomena i zamjena za dijete kojega više nema već dugi niz godina, trnci koji prolaze kroz tijelo na samu pomisao čine ovu priču još jezivijom nego što zvuči. Baš kao i u stvarnome svijetu, gdje danas na internetu možete naručiti vjernu repliku lutke koja izgleda kao dijete kojega je netko izgubio, ili samo želio imati - groteska u svome najčišćem obliku koju prožima bol i čežnja za nekime koga nema - bolan podsjetnik kojega neki uistinu žele zadržati uz sebe.

 

Priča započinje kad, u potrazi za novim početkom, daleko od turbulentne prošlosti, mlada Amerikanka Greta potraži utočište u izoliranom engleskom mjestu gdje odlazi raditi kao dadilja za ljude u poodmaklim godinama koji imaju jedno dijete, da bi se našla usred noćne more. Obitelj Heelshire zapravo živi u sablaznom dvorcu, idealnom mjestu radnje jednog horora. Prozori su zapečaćeni, preparirane životinje prate je ugaslim pogledom, a ogromne slike na zidovima i drvene stepenice nagoviještaju ono što je tek čeka. Dječja soba puna je čudnih igračaka i lutaka, a klaun je gleda iz prikrajka, koji možda i ovaj put donosi suze... Obitelj Heelshire je ljubazna i draga, a njihov voljeni sin Brahms je nitko drugi nego - čovjekolika porculanska lutka. Slijedi prilično jezivo upoznavanje s Brahmsom kojega njegovi "majka" i "otac" ne razlikuju od stvarnog djeteta. No, lutka nije dijete. Lutka je samo lutka. Razgovaraju sa njom i hrane je, a Brahms uči poeziju i obožava glazbu. Gospodin i gospođa Heelshire odlaze na dugi odmor, a Greta ostaje sama s Brahmsom. No, pravi horor tek slijedi.

Glumica  Lauren Cohan uhvatila je ranjivost i snagu mlade žene koja nema puno izbora, no odlučna je učiniti najbolje s onim što ima. Rupert Evans u ulozi je Malcolma, vlasnika lokalne povrćarne, koji postaje Gretin jedini prijatelj i saveznik u njezinom novom domu. Malcolm se zaljubljuje u Gretu, a ni ona ne ostaje imuna. Zbližavaju se vrlo brzo, jer se nemaju kome drugom obratiti. Malcolm za Gretu predstavlja utočište i zdrav razum. Ona se vrlo brzo treba priviknuti na nepoznatu okolinu i nekonvencionalnu situaciju, ali i on ima svoje tajne. Njih dvoje prešutno se razumiju. Dvoje su stranaca koji se susreću u neočekivanim okolnostima i jedno drugome pružaju ono što nijedno od njih ranije nije iskusilo. Budući da oboje svjedoče vrlo čudnim situacijama, među njima se stvara jaka povezanost.

 

Heelshirevi, Brahmsovi "roditelji," stariji su par koji je još uvijek uronjen u englesku tradiciju višeg staleža - potječu iz ugledne bogate obitelji, dugo su zajedno i priklanjaju se strogim pravilima pristojnosti i profinjenosti. Diana Hardcastle gđi Heelshire daje strogu, pomalo grubu kvalitetu, dok Jim Norton g. Heelshirea prikazuje kao mekšeg i ljubaznijeg ukućanina. Gđa Heelshire je došla na zamisao o lutki Brahmsu. Ona je opsjednuta pravilima, a ima i veću emocionalnu potrebu za lutkom. Kad je izgubila sina, bila joj je potrebna zamjena pa je našla savršenog dječaka - lutka. Možda jest čudna, ali, ne možete ne žaliti je.

 

Dodatne komplikacije u Gretinu već uzburkanom životu stvara njezin bivši dečko Cole, kojega u filmu tumači Ben Robson, a koji je pronalazi u Engleskoj jer želi da mu se vrati. No, sve je puno zamršenije nego što je mogao zamisliti.

 

"Dječak" je ingeniozna i vrlo jeziva priča o bezuvjetnoj ljubavi koja je pošla po zlu. Ovi roditelji toliko vole svoje dijete da će učiniti sve ne bi li sačuvali uspomenu na njega. Nikad se zapravo nisu pomirili sa njegovim gubitkom.  Ljudi se na različite načine nose s boli, a Heelshireovi u svoje živote uvode fiktivni lik da bi sačuvali svoj razum. No, kao i u svakom dobrom hororu, ništa nije kako se čini. U filmu u kojem su ambijent i atmosfera ključni za kreiranje uznemirujućeg svijeta priče, najvažniji element je Brahms. On je dječak koji se doima poput anđela, a koji iza očiju ima nešto što vas u njegovoj prisutnosti straši. Ima nevin dječji pogled, sve dok se ne promijeni svjetlost, i onda izgleda kao da vas želi ubiti. Brahms predstavlja sve što predstavlja i posjed - uključujući tajne i laži.

 

Jeziva atmosfera filma, osjećaj "trnaca koji prolaze kroz tijelo" i napete scene, efektne i pametno osmišljene, prikovat će vas uz male ekrane i ubrzati rad srca, pogotovo u pojedinim ključnim trenucima filma. Ono što ga čini još zanimljivijim, a možda i strašnijim, jest činjenica da je snimljen u samo 24 dana.

 

Moja TV Flix aktivirajte jednostavno!

Pronađite u TV meniju opciju  „Aktivacija usluga“ i odaberite Moja TV Flix.

Po cijeni od samo 2,50 KM mjesečno (sa PDV-om), uživajte uz vaše omiljene filmove iz videoteke Moja TV Flix koje možete gledati neograničen broj puta!

Dodatne informacije o uslovima i načinu korištenja pogledajte ovdje.

 

 

05.06.2018