“Ted“ na moja TV: Urnebesna komedija za 21. stoljeće

Ove sedmice preporučujemo film Ted, koji možete pogledati u subotu 16. septembra u 22:00 sata i nedjelju 17.septembra u 22:55 sati, na programu RTL-a.

Nekada je za dobru komediju bilo potrebno samo izvesti nekoliko gegova i smijeh kod publike je bio zagarantovan. Također, uspješna komedija se dugo vremena zasnivala i na detaljno osmišljenom dijalogu, kao npr. najvažnijem elementu stand-up komedije te specifičnim glumačkim kreacijama svojestvenim samo rođenim komičarima. Ipak, 21. stoljeće je sa sobom donijelo nova pravila, nove forme i sadržaje, pa se kao jedna od najpopularnijih komedija protekle decenije, izdvojilo prvo dugometražno ostvarenje Ted Setha MacFarlenea, kreatora urnebesnih animiranih serija Family Guy i American Dad!, koje će kao i spomenuti serijali, ponuditi jednu novu vrstu humora, istovremeno sirovog i urnebesnog.

Dakle, radnja ovoga filma prati usamljenog dječaka Johna Bennetta (kao odraslog ga glumi Mark Wahlberg) koji za Božić zaželi velikog plišanog medvjeda Teda. Iz vedra neba, lutka oživljava i s vremenom postaje Johnov najbolji prijatelj. U međuvremenu, John je postao odrasli muškarac, ali zbog proživljenog života sa bahatim medvjedićem, on ostaje djetinjasti dječak bez ikakvih manira. John nastavlja da uživa u raskalašenom životu sa Tedom, derneči, pije, drogira se, mijenja djevojke. Sve dok, jednog dana ne naiđe „ona prava“, što Johna stavlja na životno raskršće: s jedne strane ga čeka djevojka iz snova, a sa druge najbolji prijatelj, u obliku neodoljivog plišanog medvjedića s kojim je urnebesna zabava zagarantovana.

Sam Ted, kao živa lutka, je poprilično uspješno animiran, uz uvjerljivu i kompetentnu sinhonizaciju Setha MacFarlenea (Ted je, zapravo sve vrijeme snimanja bio na setu sa glumcima). S druge strane, Mark Wahlberg kao trenutno najplaćeniji holivudski glumac, publici isporučuje tačno ono što se očekivalo od njega (glumi samog sebe).

Riječ je dakle, o ostvarenju koje je začinjeno psovkama, seksualnim referencama, neobičnim rasizmom i rasnim stereotipima, te koje svakako nije za sve ljubitelje komedije. Ipak, ako ste fan drugih projekata Seth MacFarlana, onda je Ted savršen film za vas i jednu subotnju večer uz kućno kino. Ipak, i u jednom i drugom slučaju, mora se odati priznanje zaista orginalnom rediteljskom i scenarističkom konceptu, zasnovanom na perverznom plišanom medvjediću, koji psuje, pjeva, konzumira alkohol i drogu, te negdje između, zbija urnebesne šale i prezentuje nespretne komičarske gegove.

15.09.2017