Preporučujemo na moja TV film: Sve o jednom dječaku

Duhovito i životno ostvarenje "Sve zbog jednog dječaka" Paul i Chris Weitza biće emitovana na programu HRT 2 09. jula u 21 sat.

Ostvarenje Sve zbog jednog dječaka (About A Boy) filmska je ekranizacija istoimenog bestselera Nicka Hornbyja, jednog od najpopularnijih savremenih britanskih književnika, poznatog po romanu „High Fidelity“. Glavni protagonista filma je dječak, predstavljen u obliku 12-godišnjeg Marcusa koji brine o depresivnoj majci i u konačnici pomaže ciničnom, nezrelom, neodgovornom, za prijateljstvo i ljubav nezainteresovanom Willu da spozna istinske vrijednosti života. Dosta uspješno, Hornbyjev roman su na filmsko platno prenijeli braća Paul i Chris Weitz koji su se proslavili kao reditelji komedije Američka pita (1999).

Dakle, Hugh Grant u filmu portretira Willa, bogatog nasljednika koji se, u nedostatku adekvatnog životnog zanimanja, počinje predstavljati kao samohrani otac kako bi za neobavezni seks pronašao samohranu majku. Birajući najzgodniju među njima, naiđe na plavušu, Susan, koja ga upoznaje sa prijateljicom Fionom (Toni Collette) i njenim 12-godišnjim sinom Marcusom (Nicholas Hoult). Nakon što Fiona pokuša sebi oduzeti život, Marcus shvati da je on ne može čuvati cijeli život, te rješenje pronađe u Willu. Uskoro počinje smišljati plan kako da spoji svoju majku sa Willom, nesvjesno postajući njegov najbolji prijatelj.

Najusješniji segment ovoga ostvarenja jeste svakako scenarij, koji dostojno prezentuje literarni predložak, usvajajući centralni narativni odnos između nezrelog muškarca i prerano odraslog dječaka, ljubav kao pokretača radnje te glavno idejno pitanje: može li čovjek živjeti sam? Također, dramska okosnica je u ostvarenju upotpunjena sa izrazito komičnim segmentima, što u konačnici film Sve zbog jednog dječaka definiše kao filmsku priču o životu i svim njegovim vjernim pratiocima – prijateljstvu, ljubavi, odrastanju...

Film je osvojio mnoštvo nagrada i priznanja, od kojih svakako treba izdvojiti nominaciju za Oscara u kategoriji najgoljeg scenarija i nominaciju za Zlatni globus, dok je glavna glumica Toni Collette osvojila nagradu BSFC i bila nominovana za BAFTA-u. Pohvale je dobio i muški dio glumačke postave; Nicholas Hoult za ulogu Marcusa te Hugh Grant kao Will, čija je uloga u filmu braće Weitz, uz osvojenu britansku nagradu Empire i nominaciju za Zlatni globus, okarakterisana kao najvažnija i najreprezentativnija u njegovoj karijeri. Ocjena 7.1 na popularnoj filmskoj internet stranici IMDb, poslužit će samo kao još jedna preporuka za ovo nadasve zanimljivo, specifično, originalno, duhovito i životno ostvarenje.

Film Sve zbog jednog dječaka možete pogledati u nedjelju 09. 07. u 21 sat, na programu HRT2, u ponudi moja TV.

 

07.07.2017