“Legenda o vitezu“ na moja TV: Vitezovi i klasični rock

U subotu, 26. augusta ne propustite filmski spektakl "Legenda o vitezu" u 20:08 sati, na programu HRT1.

Režisersko-scenaristički poduhvat Briana Helgelanda Legenda o vitezu (A Knight's Tale) dvosatni je avanturistički spektakl smješten u doba Srednjeg vijeka, viteških dvoboja i borbe za čast lijepih djeva, prožet klasičnim rock skladbama: od Queena (We Will Rock You), Wara (Low Rider), preko Tin Lizzyja (The Boys Are Back In Town), Davida Bowieja (Golden Years), pa sve do Erica Claptona (Further on Up the Road) i AC/DC-ja (You Shock Me All Night Long). Nekome se to možda može i učiniti smiješnim, ali način na koji je reditelj/scenarista Helgeland to sve uobličio u priču o mladom štitonoši Willu (Heath Ledger), koji, nakon što mu gazda umre u pauzi takmičenja, zajedno sa dvojicom, također, štitonoša Rolandom i Watom (Mark Addy i Alan Tudyk) pod krinkom nastavi takmičenje i pobijedi, odaje ne samo spretnog filmadžiju već i pripovijedača čiji smisao za pripovijedanje putem pokretnih slika zrači nesvakidašnjim izražajem.

Sami početak filma u kojem uz taktove Queenovog „We Will Rock You“ publika na borilištu plješće i „pravi valove“ kao danas na fudbalskim utakmicama, vitezovi na konjima i u oklopima u borbi, priprema vas na nesvakidašnju filmsku avanturu u kojoj se prepliću akcija i komedija.

Pobjedom na turniru Will osvoji zlatno pero koje i proda za 15 zlatnih florina i uspije nagovoriti Rolanda i Wata da nastave sa izigravanjem plemića, sve do trenutka kada sretnu „čovjeka od riječi i pera“ Geoffreyja Chaucera (Paul Bettany) koji mu krivotvori papire o plemićkom porijeklu kako bi se mogao natjecati na daljnjim turnirima. Naravno, na sljedećem turniru upoznaje i lijepu djevu Jocelyn (Shannyn Sossamon) koja osvaja njegovo srce, a za njenu nakolonost Will će se morati boriti sa zlim grofom Adhemarom (Rufus Sewell). Naposljetku, doći će i u pitanje samo Willovo porijeklo, ali i to će se riješiti kako doliči tradiciji holivudskih  filmova snimanih da se gledatelji uz njih zabave i opuste.

Film Legenda o vitezu na izvjestan način slobodna je interpretacija istoimene priče iz zbirke „Kanterburijskih priča“ (Canterbury Tales) britanskog srednjovjekovnog pisca Geoffreyja Chaucera kojega u filmu sa nevjerovatnom dozom samodopadnosti i harizme portretira izvrsni Paul Bettany. Glumačka postava na čelu sa Heathom Ledgerom u za njega prvoj glavnoj ulozi u kojoj se znalački snašao i koja je samo nagovijestila Ledgerov uspon ka glumačkom Olimpu (slavi koja će naglo biti prekinuta smrću po završetku snimanja drugog dijela Nolanovog Batamana, Vitez tame, uloge za koju će dobiti zasluženog Oscara), presmiješni Alan Tudyk, te možda i najslabija karika u cijelom glumačkom lancu Shannyn Sossamon, koja je tu samo kao lijepa scenografija, ipak su vjerno dočarali povjerene im likove. No, glumački barjak što se žena tiče u filmu Legenda o vitezu sa ponosom, iako u maloj ali zapaženoj ulozi, nosi Laura Fraser kao Kate, ženski kovač čija će pomoć uveliko značiti Willu i ostatku ekipe.

 

Viteški dvoboji u filmu su iznimno vješto snimljeni kombinirajući drugačije perspektive i razne uglove kamere, a sve to, namjerno ponavaljamo, potcrtano je klasičnom rock muzikom. Scena montiranog mačevalačkog dvoboja Willa i brojnih protivnika uz muzičku podlogu hita „Takin' Care of Business“ grupe Bachman-Turner Overdrive nenadmašni je kul dio ionako kulerskog djelca koje je podsjetnik na vremena kada filmovi nisu bili toliko cinični i prenatrpani (grafičkim) nasiljem.

24.08.2017