The Mechanic na MojaTV Flix

Preporučujemo film Ledeni ubica (The Mechanic)

Režiser: Simon West

Glavne uloge: Jason Statham, Ben Foster, Donald Sutherland

Godina: 2011.

Žanr:  Akcijski, Kriminalistički, Triler

Zemlja porijekla: SAD

Dob: 15

Trajanje: 1h 33 min

 

Neko mora riješiti probleme... Najmoćniji kriminalci vjeruju da su nedodirljivi. U krivu su.

 

Nagrade: Nominiran za nagradu Taurus na World Stunt Awards 2012.

 

Ovaj film uvodi vas u svijet elitnih ubiica, nezaobilazan za sve ljubitelje akcije i dobrih kriminalističkih trilera.

Arthur Bishop (Jason Statham) je 'mašina' – elitni ubica strogog reda, s jedinstvenim talentom za čisto uklanjanje meta. Taj posao zahtijeva profesionalno savršenstvo i potpunu predanost, a Bishop je u tome najbolji. No, kad za zadatak dobije smaknuti svog mentora i bliskog prijatelja Harryja (Donald Sutherland), Bishop je itekako vezan. Sam sebi nameće sljedeći zadatak - odgovorne za to ubistvo želi vidjeti mrtve... Misija se zakomplicira kad Harryjev sin Steve (Ben Foster) dolazi s istim osvetničkim ciljem i namjerom da izuči Bishopov zanat. Bishop je oduvijek djelovao sam, ali ne može okrenuti leđa Harryjevom sinu. Sistematičan ubica uzima impulsivnog učenika pod svoje okrilje i smrtonosno mentorstvo je rođeno. U potrazi za konačnom metom, prijete im laži i prevare, a oni koji bi trebali riješiti probleme i sami postaju problem...

Nova verzija žanrovskog klasika iz 1972. "The Mechanic" sa Charlesom Bronsonom u glavnoj ulozi, nezaboravno je iskustvo za producente Davida Winklera i Billa Chartoffa – što duguju činjenici da su njihovi očevi, Irwin Winkler i Robert Chartoff, producirali originalnu verziju (te imaju ulogu izvršnih producenata u ovoj verziji). Nakon deset godina rada na projektu, filmski klasik dobio je novo ruho. "The Mechanic" iz 1972. bio je prvi film iz kojega je nastao čitav jedan podžanr ubica. To je uistinu jedinstvena priča i stvorena je jedna nova vrsta heroja u ulozi Arthura Bishopa. Bishop je vrlo originalan lik – usamljeni ubica u potrazi za ljudskim kontaktom i društvom. Unovačio je početnika, ali u konačnici ta potreba za punijim i humanijim životom obija mu se o glavu. Iako je original bio uspješan, posebno na međunarodnom tržištu, status klasika dosegao je tek kasnije. Tek s pojavom kablovske televizije i DVD-a, "The Mechanic" je dobio svoje obožavatelje. 

 

Priča započinje kad Arthur Bishop (Jason Statham) - profesionalan, učinkovit ubica koji svoju metu nikad ne promašuje zahvaljujući pažljivom planiranju - za zadatak dobije ubiti svog mentora i bliskog prijatelja Harryja McKennu (Donald Sutherland) i ta smrt duboko utiče na njegov lik. Harry, kako se čini, radio je za obje strane i bio uključen u krvavi obračun koji je rezultirao smrću nekoliko dobrih ljudi. Zauzvrat, Bishop odlučuje obučiti Harryjeva odmetnutog sina Stevea (Ben Foster), koji, željan osvete za očevu smrt, želi i sam postati ubica ("the Mechanic"). Njihov odnos je tipičan odnos mentora i štićenika, koji je na neki način sličan odnosu oca i sina – slojevit i kompliciran. Sve dok Arthur ne otkrije trag Harryjevog prljavog posla, kad slijedi osveta.

 

Bishop se nalazi na vrhuncu, ali više nije siguran da može funkcionirati na takav način, a gledatelji se s time itekako mogu poistovjetiti. Bishop mora biti suosjećajan, ali istovremeno i elitni ubica- "mašina".Sve do trenutka kad Bishop preuzme ulogu Steveovog mentora, on živi relativno usamljen - zaokupljen poslom, ali ipak žudi za promjenom. Njegova jedina veza osim prijateljstva s Harryjem, jest s djevojkom po imenu Sara. Sara je prozor u Bishopov lik. On nije robot, privlačan je ženama i žene padaju na njega. On želi žensko društvo, ali ne dopušta nikome da potpuno uđe u njegov emocionalni život. Ima neobičnu "vezu iz mašte" sa Sarom, za koju gledatelji isprve smatraju da mu je djevojka, ali ona mu je samo pratilja. Sara ne bi imala ništa protiv da mu bude djevojka, ali Bishop joj to ne dopušta. Paradoks koji uključuje emocije jednog hladnokrvnog ubice i koji se ne može razriješiti.

 

Snimljeno je mnoštvo filmova o ubicama, ali ovaj je drugačiji, jer ubica svako ubistvo počini tako da izgleda kao nesretan slučaj. On svoje mete ne ubija na jednostavan i predvidljiv način - nego ih mahom prikazuje kao nesretne slučajeve, samoubistva ili djelima sitnih kriminalaca. Ova razina zapleta priču čini još domišljatijom i pametnijom. A Arthur Bishop je odličan u svom poslu.

 

Statham je jedan od najboljih akcijskih junaka posljednjih godina i bez problema preuzima ulogu starog veterana akcijskih filmova Charlesa Bronsona. Idealan je odabir za ovu ulogu, uvjerljiv kao plaćeni ubica, a istovremeno pun trauma i emocionalan. Upravo Statham ulozi daje zanimljivu slojevitost. On vas jednostavno "uvlači" i ne možete ne baviti se Bishopovim životom. 

     

Prema riječima Jasona Stathama o povratku "The Mechanica" na veliki ekran: "Priča ima veliku univerzalnu temu osvete i iskupljenja, ali glavna je namjera bila napraviti akcijski film, akcijski triler, kojim bismo se svi ponosili.  Postoje vjerni obožavatelji originala koji će htjeti pogledati film, ali tu je i cijela nova generacija ljudi koji će tek upoznati ovu odličnu priču."

 

Uz pregršt izvrsnih akcijskih scena, bitan je i moment drame koja se prožima kroz film. To je film koji funkcionira na više razina i može privući različitu publiku. Izvrsna uloga Bena Fostera kao Stevea McKenne još jedan je adut ovoga filma.

 

Moja TV Flix aktivirajte jednostavno!

Pronađite u TV meniju opciju  „Aktivacija usluga“ i odaberite Moja TV Flix.

Po cijeni od samo 2,50 KM mjesečno (sa PDV-om), uživajte uz vaše omiljene filmove iz videoteke Moja TV Flix koje možete gledati neograničen broj puta!

Dodatne informacije o uslovima i načinu korištenja pogledajte ovdje.

 

 

30.05.2018