Ove sedmice preporučujemo na moja TV

Svim korisnicima moja TV, svake sedmice predstavljamo najkvalitetnije i najpopularnije filmske naslove koje mogu pronaći u okviru osnovnog paketa moja TV.

10 Years, 2011., SAD, 100 min.

Komedija/drama/romantika

18.09. u 21:00 sati, na programu HTV2.

Najbolji način za početi radnu sedmicu te napraviti „brejk“ od svakodnevnih obaveza, jeste romantična komedija. Za ovu sedmicu preporučujemo ostvarenje novije produkcije, snimljeno 2011, a riječ je o redateljskom je prvijencu Jamieja Lindena, naslova Deset godina (10 Years). Linden u ovome ostvarenju potpisuje i scenarij, a naslovne uloge su ostvarili popularni holivudski glumci Chaninng Tatum i Rosario Dawson. Radnja filma je fokusirana na godišnjicu mature grupe starih prijatelja koji su nekada dijelili školske klupe, koja će im poslužiti kao presjek njihovih života te usporedba sebe kao klinaca sa ovim što su postali danas. U konačnici shvataju, kako su ostali iste osobe, ali sada svjesne nesavršenosti svojih života i pogrešaka.

 

Henry's Crime, 2010., SAD, 108 min.

Drama/kriminalistički

20.09.  u 21:00 sati, na programu HTV2.

Svi ljubitelji kriminalistike na svoje će doći u srjedu, kada je na rasporedu iznimno zanimljivo ostvarenje Henryjev zločin (Henry's Crime) reditelja Malcolma Venvillea, snimljeno 2010. Glavni protagonista ovoga filma jeste Henry Torne kojeg je utjelovio Keanu Reeves trenutno odležava trogodišnju zatvorsku kaznu tri za pljačku banke koju nije počinio. Ipak, nakon što izađe na slobodu, odluči istu banku i zaista opljačkati. Ipak, drugi dio njegovog plana, koji podrazumijva pridruživanje pozorišnoj grupi, krene u sasvim drugom smjeru kada se zaljubi u glavnu glumicu Julie (Vera Farmiga). U ovome orginalnom, izrazito komičnom kriminalističkom ostvarenju, na tragu braće Coen, jednu od uloga je ostvarila i holivudska legenda James Caan.

 

Stop-Loss, 2008., SAD, 112 min.

Ratni/drama

20.09. u 20:15 sati, na programu BHT1

Rediteljica kultnog filma Muškarci ne plaču iz 1999, Kimberly Pierce vraća se nakon deset godina pauze, na rediteljsku stolicu s ratnom dramom Povratak na bojišnicu (Stop-Loss). Za razliku od savremenih ratnih holivudskih ostvarenjima zasnovanim na akciji i spektakularnim eksplozijama, Povratak na bojišnicu je film koji fokus svoje radnje prebacuje izvan bunkera, kada zapravo počinje istinska, životna drama i prepitivanje stavova o ratu, patriotizmu porodici, ljubavi. Nakon povratka iz rata u Iraku, narednik Brandon King (Ryan Phillippe) se vraća u rodni grad u Teksasu, te pokušava nastaviti život u civilu sa svojom porodicom i najboljim prijateljem Steveom Shriverom (Chaninng Tatum). Međutim, tek što se uspijevaju navići na svakodnevni život, stiže novi poziv za „povratak na bojišnicu“.

 

American Gangster, 2007., SAD, 157 min.

Triler/drama/krimić

22.09. u 20:00 sati, na programu RTL

Svaka filmska sedmica jednostavno mora imati i jedno kultno rediteljsko ime, a ovaj put će to biti čuveni britanski filmski autor Ridley Scott, poznat po ostvarenjima Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladijator... Ipak, za ovu sedmicu preporučujemo njegovo iznimno uspješno kriminalističko ostvarenje Američki gangster (Americam Gangster) iz 2007. nominovano za dva Oscara. Dakle, naslovni protagonist, odnosno „američki gangster“ je Frank Lucas kojeg tumači Denzel Washington, a koji je od mirnog vozača došao do jednog od najutjecajnijih Afroameričkih šefova mafije. S druge strane zakona je Richie Roberts (Russell Crowe), okorjeli policajac koji se ne pridržava policijskih zakona, već onih na ulici, te kreće u lov na Lucasa. Međutim, i Lusac ima svoga keca u rukava i uz standardni napeti, vizuelno agresivni, epski stil Ridleya Scotta, te impresivne glumačke kreacije najboljih glumaca svoje generacije, igra mačke i miša može početi.

This Must Be the Place, 2011., SAD, 118 min.

Komedija/drama

22.09. u 23:10 sati, na programu HTV3.

Italijanska kinematografija, kojoj pripada najveći broj nagrada Oscar za najbolji strani film, već poprilično dugo istovremeno traga i žudi za novim filmskim autorom koji će nastaviti tamo gdje su stali Vittorio De Sica, Roberto Rossellini, Michelangelo Antonioni i Federico Fellini. Onda je 2013. godine filmski svijet očarala Velika ljepota (La grande bellezza) Paola Sorrentina i nakon što je Italiji priskrbila i četrnaestoga Oscara za najbolje strano ostvarenje, bilo je jasno da je „kršten“ novi Fellini. Za sve korisnike moja TV osnovnog paketa, za kraj sedmice preporučujemo Sorrentinovo ostvarenje Ovo mora biti pravo mjesto (This Must Be the Place) snimljeno 2011. sa Seanom Pennom u naslovnoj ulozi. Penn utjelovljuje Cheyennea, ocvalog rockera, koji nakon 30 godina odsustva odluči da se vrati u New York i prisustvuje očevoj sahrani. Ipak, zakasni, ali ostaje u gradu te nakon nekog vremena boravka u rodnom gradu, saznaje historiju strahota koje je njegov otac proživio u Auschwitzu od strane bivšeg časnika SS-a, Aloisea Langea. Naumi  da mu se osveti i krene na putovanje života. Film je prikazan na nekoliko renomiranih svjetskih festivala, a Sean Pennu je priskrbio još jednu nominaciju za nagradu Oscar.

 

18.09.2017