Preporučujemo na moja TV - "Muškarci koji mrze žene“

Ovaj film možete pogledati 1. jula u 23:00 sata na programu TV1.

Pitanje je da li bi holivudski moćnici uopšte odlučili da se pozabave “milenijumskom trilogijom“ Stiega Larrsona da autorovi matični sineasti nisu prije toga snimili prave evropske švedske blockbustere The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Kicked the Hornets Nest i The Girl Who Played With Fire.

Bestseler Stiega Larssona izdat posthumno 2005, godinu dana nakon autorove smrti, dobio je svoju filmsku adaptaciju 2009. godine. Roman se u originalu zvao „Muškarci koji mrze žene“, dok filmska verzija ima drugačiji i slobodno se može reći privlačniji naziv –Djevojka sa tetovažom zmaja (The Girl With the Dragon Tattoo). Za režisera Davida Finchera koji stoji iza američkog remakea je vrlo dobro znano šta može uraditi sa filmom. Producenti su zahtijevali od njega na snimanju sada već kultnog trilera S7en da napravi happy end, ali ih je uspio ubijediti i napraviti kraj po svome čime je i donio filmu kultni status. Režiser originalnog švedskog filma Djevojka sa tetovažom zmaja, Niels Arden Oplev uspio je da izvuče maksimum iz svojih glumaca, sada već pokojnog Michaela Myqvista i Noomi Rapace što se da i primijetiti gledajući film. Original je bio (i ostao) veoma uvjerljiv triler sa uvjerljivim glavnim i sporednim glumacima, od kojih se posebno ističe Noomi Rapace u ulozi kompjuterske hakerke Lisbeth Salander koja pomaže liku kojeg portretira Michael Myqvist –Mikaelu Blomkvistu da riješi ubistvo mlade djevojke od prije 40 godina.

Fincherov remake klasičan je prikaz majstora na djelu. Krenuvši od same adaptacije (scenarij potpisuje oskarovac Steven Zallian – Shindlerova lista), filmske naracije –kadriranja i montaže (Kirk Baxter i Angus Wall, redovni Fincherovi saradnici i dobitnici Oscara za montažu Društvene mreže), odlične fotografije (Jeff Cronenweth, također redovni Fincherov saradnik i nominovan za Oscara za fotografiju u filmu Društvena mreža), pa do glumačkih performansi od kojih se najviše, kao i u švedskom originalu, ističe glumica koja portretira Lisbeth Salander; ovdje je to mlada holivudska glumica i Fincherovo otkrovljenje iz Društvene mreže Rooney Mara. Mara je u lik, poput Rapaceove, unijela svu svoju glumačku i interpretatorsku kreativnost da jednostavno ne možete a da joj se ne divite na kreaciji koju je izvela. Za njom ne zaostaje ni Daniel Craig u ulozi novinara Mikaela Blomkvista koji je sa popriličnom sigurnošću i samouvjerenošću odigrao ulogu koja se od njega zahtjevala –čovjeka u ozbiljnim poslovnim problemima kojem se nudi izlaz iz teške situacije dovodeći ga u još težu i po život opasnu situaciju. Glumci u sporednim ulogama Stellan Skarsgard, Christopher Plummer, Steven Berkoff, Robin Wright i Goran Višnjić (doduše u epizodnoj ulozi) su svojim glumačkim kreacijama doprinijeli da film izgleda poput dobro nauljene mašine koja ne posustaje ni u jednom trenutku u svom poslu –stvaranju suspensa, napetosti i iščekivanja (za one koji nisu gledali švedski original i čitali knjigu) šta će se dogoditi sljedeće. Muziku za film su uradili Trent Reznor (muzičar i vođa benda ''Nine Inch Nails'') i Atticus Ross, koji su također komponovali muziku za Fincherovu Društvenu mržu i osvojili kipić u kategoriji najbolje muzike.

Rezimirajući, riječ je o iznimno kvalitetno napisanom i maestralno režiranom filmu, napetom trileru, žanrovskom filmu i onakvom filmskom ostvarenju kakvo zaslužuje posebnu pažnju gledalaca.

Film Muškarci koji mrze žene (The Girl With the Dragon Tattoo) možete pogledati u subotu 01. 07. u 23 sata, na programu TV1, kao i u nedjelju 02. 07. u 20 sati na programu DOMA TV, u ponudi moja TV.

30.06.2017