A Perfect Day na MojaTV Flix

Preporučujemo film Savršen dan koji možete naći u videoteci MojaTV Flix

Režiser:  Fernando León de Aranoa

Glavne uloge: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko

Godina: 2015.

Žanr: Komedija, Ratni, Drama

Zemlja porijekla: Španija

Dob: 12

Trajanje: 1h 46 min

 

Drama unutar komedije, unutar filma ceste, unutar ratnog filma. Život sam.

 

Nagrade: Dobitnik nagrade Goya Awards 2016. za Najbolji adaptirani scenarij te nominiran za 18 drugih filmskih nagrada, od kojih se ističu one za za Najbolji film, Najboljeg režisera, Najboljeg glumca (WinnerCinema Writers Circle Awards, Spain 2016., Feroz Awards, ES 2016., Goya Awards 2016., Hamburg Film Festival 2015., Melbourne International Film Festival 2015.)

 

 

Film u američkoj-španskoj produkciji čija se radnja odvija na tlu Bosne i Hercegovine. Film prikazuje napore tima humanitaraca koji pokušavaju riješiti krizu radi nedostatka pitke vode u ratnom području. Jednu od glavnih uloga tumači Bosanac Feđa Štukan, a jednu od sporednih Hrvat Goran Grgić, rame uz rame s međunarodnim zvijezdama kao što su Španjolac Benicio Del Toro, Amerikanac Tim Robbins, Ukrajinka Olga Kurylenko(jedna od Bond djevojaka)i Francuskinja Melanie Thierry. Režiser i scenarist filma je Fernando Leon de Aranoa koji iza sebe ima filmove "Sabina", "Amador", "Barrio", "Los lunes al sol" "Princesas" i brojne druge.

 

 

Radnja filma vrti se oko grupe humanitaraca koja radi na području koje je pogodilo rat, u zoni oružanog sukoba u nekom nepoznatom selu u Bosni, nekoliko dana nakon što je potpisan mirovni sporazum, no ratna atmosfera ne jenjava. Pokušavaju očistiti lokalni bunar u kojemu se nalazi leš, namjerno bačen u bunar da zagadi vodu i da se prekine snabdijevanje lokalnog stanovništva te ponovno omogućiti pristup pitkoj vodi. Okolnosti uskoro pretvaraju jednostavan zadatak u nemoguću misiju. Radnici koji svim snagama pokušavaju izvući leš i očistiti bunar prolaze kroz ratni pejzaž kao pokusni kunići u labirintu i traže izlaz kojega možda nema. Mnogi problemi sprječavaju ih u njihovom naumu. UN (plave kacige) ili nedostatak volje, nemaju konopca... Konopac, koji se očigledno provlači kroz cijelu radnju filma, jasan je simbol onoga što nekima oduzima život, a nekima spašava - neki će se njime objesiti, a neki će izvući leš iz bunara. Humanitarci i UN, koji su jedna od karika u lancu spašavanja unesrećenog naroda upravljaju teritorijom dok se ne pronađe trajno rješenje, u filmu su prikazani kao nijemi posmatrači, a to je stvarna slika gotovo svugdje u svijetu.

 

 

U ovome snažnom i autentičnom filmu uz fenomenalnu priču, sentimentalnu, tešku, a na trenutke i humorističnu, prikazan je predivan bosanski pejzaž koji će u gledateljima probuditi želju da posjete Bosnu (koji već nisu). Multinacionalna glumačka ekipa koja reflektira stvaran život u Bosni, zajedno s Međunarodnim snagama mira, interakcija između civila i vojnih lica, općenito dijalozi i gluma dodatni su aduti ovoga filma, kao i vjerodostojan prikaz teškoća s kojima se suočavaju svi koji su morali organizirati bilo kakve radove i pomoć u ratnom okruženju ili u zemlji pogođenoj nesrećom. Iako je režiser španskih korjena, uspio je uhvatiti mentalitet naroda na Balkanu i predočiti ga na ekran.

 

Riječ je o izvanrednom i kvalitetnom filmu koji se svrstao na listu jedne od najboljih drama. Humor, drama, emocije, nježnost, svakodnevnica, opasnost, nada - sve to se uklapa u savršen dan.

 


Moja TV Flix aktivirajte jednostavno!

Pronađite u TV meniju opciju  „Aktivacija usluga“ i odaberite Moja TV Flix.

Po cijeni od samo 2,50 KM mjesečno (sa PDV-om), uživajte uz vaše omiljene filmove iz videoteke Moja TV Flix koje možete gledati neograničen broj puta!

Dodatne informacije o uslovima i načinu korištenja pogledajte ovdje.

11.06.2018