Ove sedmice preporučujemo na moja TV film: Pisac iz sjene

Ovaj fantastični triler možete gledati 17. decembra u 22:00 sata, na programu Pink Thriller.

Porijeklom poljski Židov, rođenjem Francuz, životom Amerikanac, pozivom jedan od najvažnijih filmskih reditelja svih vremena. Njegovo ime je Roman Polanski.

U svojoj karijeri je režirao skoro 40 naslova, te osvojio više od 80 nagrada, uključujući i Oscara za najboljeg reditelja za film Pijanist (2002). Već nakon iznimno uspješnog prvijenca Nož u vodi (1962), s kojim je nagovijestio svoj rediteljski talenat za žanr trilera, Polanski je sebi odškrinuo vrata velikog Hollywooda. Istovremeno sa režiranjem remek-djela, kao što su Rosemaryna beba (1968) i Kineska četvrt (1974), u stvarnom životu je proživljavao pravi pakao.

Naime, njegovu trudnu suprugu i poznatu glumicu Sharon Tate su izmasakrirali članovi ozloglašene porodice Manson, a nedugo nakon toga, Polanski je javno priznao seksualni odnos s 13-godišnjakinjom, zbog čega je morao pobjeći u rodnu Francusku, u kojoj živi i režira i danas.

Njegovo posljednje veliko remek-djelo jeste ostvarenje Pisac iz sjene (The Ghost Writer) iz 2010. godine, kao ekranizacija romana The Ghost bivšeg saradnika i prijatelja britanskog premijera Tonyja Blaira. Film Pisac iz sjene je osvojio više od 30 nagrada, među kojima su i Srebrni medvjed, Cezar, Evropski Oscar, što ga čini jednim od najnagrađivanih trilera svih vremena.

Glavni protagonista ovoga ostvarenja jeste lik bez imena (Ewan McGregor), uspješni književnik koji dobije iznenadnu priliku da napiše knjigu memoara za britanskog premijera Adama Langa, (fiktivnog Tonyja Blaira), kojeg tumači Pierce Brosnan. Dakle, za veliki novčani iznos on odluči da postane piscem iz sjene, odnosno čovjekom koji piše književno djelo čije će autorstvo na kraju preuzeti Adam Lang. Međutim, od same selidbe iz vlastitog stana u izolovanu, prijeteću, misterioznu kuću na plaži, u kojoj započinje istraživanje i pisanje memoara, „pisac iz sjene“ se suočava sa nizom upozorenja, iznenadnih događaja, misterioznih dešavanja, te počinje shvatati u šta se zapravao upustio. Naime, protiv Adama Langa biva podnesena optužnica za ratne zločine koje je britanska vojska počinila u Iraku, a Duh saznaje da on nije bio prvi izbor za memoare, već da se njegov prethodnik utopio u obližnjem moru, pod krajnje misterioznim okolnostima. S druge strane, on, sasvim neočekivano, otpočinje iznimno opasnu seksualnu vezu sa s Langovom ženom Ruth (Olivia Williams), ali i igru „mačke i miša“ sa njegovom pomoćnicom Amelijom (Kim Cattrall).

Kako njegova istraga bude odmicala, Duh će postepeno razotkivati mračne prošlosti glavnih protagonista njegovog romana, ali istovremeno i sve dublje zapadati u bezizlazne krugove pakla. Njegov posao iz snova, uskoro postaje realizacija pakta sa samim đavolom.

Za razliku od većine savremenih trilera, majstor ovoga žanra Roman Polanski, ne poseže za iznenadnim dramaturškim šokovima i ispraznom akcijom, već napetost gradi postepeno, uz pomoć detaljno raspisanih likova i njihovih odnosa. Njih, s druge strane, uvjerljivo utjelovljavaju glumci sa svojim predanim i emotivnim glumačkim kreacijama, te se povremeno stiče utisak da je riječ o stvarnim stanovnicima britanskog parlamenta. Atmosferu „prigušene jeze“, Polanski kreira sa iznimno oskudnom paletom boja, te uz pomoć kiše, hladnoće, sivila i pustih pješčanih plaža, stvara jedan krajnje misteriozan, jezovit i prijeteći svijet. Na koncu, ne treba zaboraviti niti soundtrack Alexandra Desplata, koji daje svoj doprinos u stvaranju jedne krajnje zastrašujuće atmosfere koja opsjeda gledatelja, te mu poput otočke magle oduzima sposobnost predviđanja narednog preokreta u jednom od najvažnijih i najuspješnih političkih trilera 21. stoljeća. 

15.12.2017