“The Holiday“ na moja TV: Ljubav i novogodišnji praznici

Film "Ljubav i praznici" možete pogledati u nedjelju 26. novembra u 21:50 sati, na programu RTL, u ponudi moja TV.

Bliži se vrijeme novogodišnjih praznika koji su nezamislivi bez filmskih ostvarenja s ovom tematikom. Božićni filmovi oduvijek predstavljaju jedan od najpopularnijih i svakako najradosnijih segmenata holivudske filmske historije. Iako često naivnih ideja te šablonskih fabula i režiserskih koncepata, božićni filmovi predstavljaju neodvojiv dio božićnog, ali i novogodišnjeg prazničnog raspoloženja koje mogu konzumirati i oni što ne obilježavaju ovaj kršćanski praznik. Najpopularniji božićni filmski serijal jeste onaj o Kevinu McCallisteru (Macaulay Culkin), čiji original Sam u kući (Home Alone, 1990) predstavlja ne samo najprofitabilniju holivudsku komediju svih vremena, sa zaradom od čak 533 miliona dolara širom svijeta, već i neodvojiv dio cjelokupne američke pop‑kulture. Međutim, u savremenom Hollywoodu Božić predstavlja nepresušan izvor za kreiranje filmskog sadržaja i gotovo svake godine se snimi nekoliko filmova ove tematike.

Jedan od poprilično uspješnih „božičnih“ filmova jeste ostvarenje naslova The Holiday iz 2006. godine, na ovdašnjim prostorima prevden kao Ljubav i praznici, scenaristkinje i rediteljice Nancy Mayers, koje temi Božića pristupa na nešto drugačiji način. Dakle, u ovome filmu, novogodišnji praznici nisu samo prilika za veselje i odmor od napornih i stresnih radnih obaveza. Za autoricu Nancy Mayers oni jesu i to, ali prije svega, predstavljaju svojevrsni povod za preispitivanje vlastitog života, vlastite ispunjenosti u njemu, ali i ljubavnog odnosa te donošenja odluka koje bi ga učinile boljim.

Glavne protagonistkinje ovoga filma jesu Amanda (Cameron Diaz) i Iris (Kate Winslet), dvije žene koje su u životu učinile sve kako treba, ali koje ipak nemaju sreće u ljubavi. Netom prije Božića, one bivaju prevarene od strane svojih muškaraca, te odluče da privremeno razmijene kuće kako bi praznike dočekale u boljem raspoloženju. Kako žive na suprotnim stranama Atlantskog okeana, Iris nedaleko od Londona, a Amanda u Los Angelesu, stupe u kontakt i dogovore promjenu prebivališta. Iako su slutile da će se dosađivati u sasvim suprotnim životnim sredinama, njihov život se mijenja iz temelja. Naravno, na bolje. Amanda upoznaje Irisinog privlačnog brata Grahama (Jude Law), a Iris Amandinog kolegu Milesa (Jack Black) te one otkrivaju ljubav za kakvu nisu znale da postoji. Također, njihove nove ljubavi definitivno razbijaju dobro poznatu predrasudu kako su „svi muškarci isti“.

Iako je priča filma u određenim trenucima predvidljiva, ona je svakako zanimljivija i drugačija u odnosu na većinu dosadašnjih „božićnih“ filmskih priča. Prije svega, jer je poprilično uspješno spojila komediju, romantiku, ali i dramu, te niti u jednom trenutku nije naivno duhovita, niti patetično romantična, već poprilično odmjereno „žonglira“ sa sva ti spomenuta filmska žanra. Ako se ovome doda i iznimno dojmljiv vizuelni dizajn, krajnje uvjerljive glumačke izvedbe, nagrađene mnoštvom priznanja i nagrada, te svakako inspirativna poruka o čovjekovoj potrebi za iskrenom i stvarnom ljubavi, od koje nikada ne treba odustati, onda je film Ljubav i praznici nešto što nikako ne smijete propustiti.

Pogotovo jer se približava vrijeme novogodišnjih praznika i period ljubavi, sreće i velikih životnih odluka.

24.11.2017