“U dobru i zlu“ na moja TV: Film koji zrači pozitivizmom

Film "U dobru i zlu" možete pogledati u subotu 21. oktobra u 20:05 sati na programu HRT1, u ponudi moja TV.

Nastao kao celuloidna adaptacija istoimene knjige Matthewa Quicka film "U dobru i zlu"(Silver Linings Playbook) reditelja i scenariste Davida O. Russella  u svom zaista odmjerenom scenariju i možda bi se moglo reći pomalo naivnoj priči u jednom segmentu je drama i komedija u jednom.

Drama u smislu borbe i nastojanja glavnog lika, 30-i-nešto-godišnjaka Pata Solitana (Bradley Cooper) da vrati svoj život u normalu nakon osam mjeseci provedenih u psihijatrijskoj ustanovi, te da vrati svoju suprugu. Komedija u onom dijelu kada se na tom putu dešavaju razne prepreke zbog kojih likovi u situacijama djeluju komično. Faktički se taj komični dio provlači kroz cijeli film, ali ne ona ishitrena komedija kakvoj smo svjedoci gledajući američke filmove koji imaju obraza sebe nazivati komedijama. Pozitivizam i vjera u bolje dane glavnog protagoniste Pata je nešto što vuče i drži cijeli film u fokusu.

 

Tome doprinosi i živopisna galerija likova počevši od njegovih roditelja – brižne majke Delores (Jackie Weaver) i pomalo opsesivno-kompulsivnog sujevjernog oca Pata Seniora (Robert De Niro) koji želi da se posveti sinu i pomogne mu da stane na svoje noge, ali u prvom planu ima svoj nezakoniti kladioničarski posao i utakmice. Tu je i prijatelj sa psihijatrije Danny (Chris Tucker u maloj, ali zapaženoj roli), te Ronnie (John Ortiz), koji mu je podrška, i psihijatar Patel (Anumpam Kher) koji ga usmjerava na pravi put. Privlačno – misteriozna djevojka Tiffany (Jeniffer Lawrence) će biti ta zbog koje će u konačnici i pronaći sreću.

 

Od samog pojavljivanja Tiffany u Patovom životu jasno vam je u kojem smjeru će priča teći. I to je upravo taj naivni dio. Ne želeći da film napravi kao tipičnu romantičnu komediju (što bi se svakako u rukama reditelja slabijeg kalibra i desilo), reditelj Russell će uspjeti da u svom umjetničkom umijeću i zanosu obratiti pažnju na svaku emocionalnu scenu (kakvima obiluje film) i kadar, te će snimiti inteligentnu komediju/dramu za odrasle.

 

Tretirajući ozbiljne psihičke poremećaje (bipolarni i depresiju) sa ne toliko autentičnim pristupom, ali ipak sa dovoljnom dozom duhovitosti koja je uvijek potrebna – obavezna za tematiziranje psihičkih bolesti (a ludost nikada nije bila tako smiješna kao u filmu Let iznad kukavičjeg gnijezda češkog reditelja Miloša Formana, da pomenemo najbolji), reditelj Russell je sa svojim glavnim glumcima (Cooper i Lawrence) uspio da učini film emocionalnim i realističnim. Pat je neoumoran i nezaustavljiv u namjeri da vrati svoju ženu i kada se Tiffany ponudi da pomogne on je navučen u igru iz koje će oboje izaći kao pobjednici.


Kao što je to uradio u svom prošlom filmu, bokserskoj drami Boksač (The Fighter), Russell će i ovdje dokazati da je u stanju udahnuti novi život u pomalo otrcanu holivudsku formu romantične komedije/drame. Snimit će film u kojem će publika, iako znajući kraj, sa nevjericom pratiti fabulu i opet ostati zapanjena i šarmirana. Jednostavno, film koji zrači pozitivizmom.

19.10.2017