Preporučujemo na moja TV!

Ove sedmice preporučujemo vam pet filmova koje možete gledati na moja TV!

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmski ostvarenja.

Ove sedmice preporučujemo sljedeće filmove:

 

Any Given Sunday (Samo igra) – sportska drama, 1999.

 

Ponedjeljak, 03. 07. u 22:40 sati, na programu TV1.

Filmsku sedmicu započinjemo s ostvarenjem Samo igra jednog od najvažnijih američkih filmskih autora svih vremena, Olivera Stonea koji se, kao vijetnamski veteran odlikovan za svoje vojne doprinose, proslavio filmovima o ratu u Vijetnamu – Vod smrti (1986), Rođen 4. jula (1989). Stone će uskoro postati filmski autor prepoznatljive dramaturgije koju će po pravilu sačinjavati tri narativne linije; stvarne ličnosti i događaji, ratni sukobi i njihovi politički uzroci, te predstavljanje društvene svijesti nastale pod uticajem medijske manipulacije. Osim toga, ovaj bivši student Martina ScorseseaJohna Cassavetesa, često će koristi kratke rezove, te radikalno suprotne rakurse, a jedna od najvažnijih stilskih odrednica će mu biti i kombinovanje različitih filmskih i medijskih rodova. Sve ove karakteristike je moguće i pronaći u ostvarenju Samo igra koji predstavlja pravu sliku američkog nogometa. Osim zapanjujućih poteza vrhunskih igrača na terenu i njihove konstantne borbe da ostanu u formi, Stone je veliku pažnju posvetio i dešavanjima izvan terena, odnosno zelenim stolovima, za kojima vlasnici klubova i menadžeri vode glavnu riječ i od kojih ovisi sadašnjost i budućnost sporta u Americi. Naravno, tu je još jedna iznimno važna karakteristika rediteljskog stila Olivera Stonea, a riječ je o iznimno popularnoj i reprezentativnoj glumačkoj postavi koju u filmu Samo igra predvode Al Pacino kao Tony D'Amato, proslavljeni trener Miami Sharksa, Jamie Foxx kao igrač Willie Beamen, te Cameron Diaz kao mlada vlasnica kluba Christina Pagniacci.

 

The Perks of Being A Wallflower (Charlijev svijet), romantična drama, 2012.

 

Utorak, 04. 07.  u 22:59 sati, na programu HTV1

Charlijev svijet je izrazito duhovit, dirljiv i romantičan film nastao prema bestseler romanu Stephena Chboskog. Ovo iznimno uspješno ostvarenje sa ocjenom osam na najpopularnijoj filmskoj stranici IMDb, donosi bezvremensku priču o odrastanju te svim njegovim vjernim pratiocima – prvim ljubavima, gubitcima, strahovima, nadama... U konačnici, Charlijev svijet je i film o prijateljstvu, bez kojeg je teško zamisliti prisutnost radosti tokom odrastanja. U ovoj čarobnoj filmskoj priči o introvertnom brucošu koji upoznaje dvoje starijih kolega, te koji uz pomoć prijateljstva sa njima kreće u upoznavanje stvarnog svijeta odraslih, glavne uloge su ostvarili Emma Watson, Logan Lerman i Ezra Miller. Charlijev svijet je prije nekoliko godina prikazan i u sarajevskom kinu Cinema City i nikoga nije ostavio ravnodušnim.

 

Dead Man Walking (Odlazak u smrt), drama, 1995.

 

Srijeda, 05. 07.  22:15 sati, na programu OBN televizije

Odlazak u smrt je izrazito uspješno rediteljsko ostvarenje priznatog američkog glumca Tima Robbinsa, koje je osvojilo četiri nominacije za Oscara i jednog zlatnog kipića (Susan Sarandon za najbolju glavnu glumicu) te četiri nagrade na filmskom festivalu u Berlinu. Film je snimljen prema istinitoj priči o susretu opatice i ubice osuđenog na smrt, čiji lik je utjelovio nenadmašni Sean Penn. Odlazak u smrt je film o ispitivanju zločina i vlastite krivice, te prihvaćanja kazne i u konačnici, pronalaska iskupljenja prije smrti, a krasi ga iznimno linearna dramaturgija ispunjena konstantnim iščekivanjem i neizvjesnošću, te jednostavan rediteljski stil bez suvišnih eksperimentisanja. Naravno, ne treba zaboraviti niti jednu od najuspješnijih glumačkih partnerskih igri, svih vremena u filmu, koju su kreirali Susan Sarandon i Sean Penn.

 

Blood Diamond (Krvavi dijamant), avantura/drama/triler, 2006.

 

Četvrtak, 06. 07.  u 22:40 sati, na programu TV1

Krvavi dijamant je avanturistička drama Edwarda Zwicka iz 2006. godine s Leonardom DiCapriom, Jennifer Connelly i Djimonom Hounsouom u glavnim ulogama. Naslov filma podrazumijeva krvave dijamante koji dolaze iz zaraćenih afričkih područja i prodaju se firmama za trgovinu dijamantima kako bi se financirali građanski ratovi. Za ovu problematiku zainteresovao se reditelj Edward Zwick, kojem nije strana ratna tematika (Hrabrost ratnika, Rat za slavu). U razdoblju građanskog rata koji je 1990-ih zahvatio Sijera Leone, sudbine južnoafričkoga plaćenika Dannya Archera (DiCaprio) i ribara iz plemena Mende Solomona Vandya (Hounsou), isprepliću se u potrazi za rijetkim i traženim ružičastim dijamantom u ovoj avanturističkoj drami. Krvavi dijamant dočekale su pozitivne recenzije od strane kritičara i gledatelja, koje ga opisuju kao film koji „ne škrtari na društvenom komentaru“ a uz to pruža i „zabavu bez sentimentalnosti“. Film je bio nominovan za pet Oscara, uključujući  one za najboljeg glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hounsou).

 

The Giver (Davatelj), naučna-fantastika/drama, 2014.

 

Petak, 07. 07.  u 23:55 sati, na programu HTV1

Za kraj sedmice preporučujemo uzbudljivo nučno-fanstastično ostvarenje Davatelj reditelja Phillipa Noycea, zasnovano na knjizi Loisa Lowryja. Riječ o filmu koji na specifičan i zanimljiv način prezentuje priču o savršenom utopijskom svijetu u kojem žive samo sretni ljudi. Glavni protagonista je dječak Jonas koji nakon što napuni 12 godina bude odabran postati “Primačem sjećanja“. Prvi korak ka „primanju sjećanja“ jeste susret sa starcem imena Davatelj, koji Jonasu prenosi spoznaju o „stvarnom“ svijetu u kojem glavnu riječ vode rat, nesreća, bolest... Konačna odluka ostaje na Jonasu: Da li će nastaviti živjeti u svijetu laži ili će prihvatiti istinu i pokušati je učiniti stvarnom. I ovo ostvarenje također krasi izvanredna glumačka postava koju čine mladost i iskustvo – Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep...

 

03.07.2017