Robert Prosinečki za BH Telecom: BiH ima izvanrednu momčad

Novi selektor reprezentacije BiH, Robert Prosinečki prilikom svoje prve posjete BH Telecomu dao nam je i ekskluzivni intervju.

Prosinečki se dotakao raznih tema, a neizostavna je svakako bila i ona o mogućnostima naše selekcije za kvalifikacije na EURO 2020., te predstojećim utakmicama sa Bugarskom i Senegalom.

Prosinečki je igrao je za reprezentaciju Hrvatske, bio omiljen u Dinamu, a najveći trag ostavio u Crvenoj zvijezdi. Karijeru je gradio u poznatim klubovima kao što su Real Madrid, Barselona i Sevilja.

Legenda europskog fudbala i jedan od najboljih nogometaša s prostora bivše Jugoslavije svih vremena ili kako ga popularno nazivaju “Veliki žuti“, od januara ove godine je na klupi selektora reprezentacije BiH.

 

Da li ste se zvanično doselili u Sarajevo, kako vam se dopada ovdje?

Još uvijek sam na relaciji Zagreb – Sarajevo zbog blizine ova dva grada, kao i porodice koju ću posjećivati u Zagrebu. Odabrao sam stan u Starom dijelu grada, tako da ću većinu vremena provoditi baš ovdje. Sarajevo poznajem od prije, a atmosfera i ljudi su odlični. Uglavnom prvi utisci su sjajni.

 

Prvo će se u Ludogorecu 23. marta BiH sastati s Bugarskom, dok će samo četiri dana kasnije igrati i protiv Senegala. Šta očekujete od ovih prijateljskih utakmica?

Dvije dobre i jake ekipe su ispred nas. Pripreme naše reprezentacije za utakmice počinju 19. marta. Imamo dobru reprezentaciju i ovo će biti odličan početni ispit za nas. Vidjeti ćemo kako će sve to funkcionisati  jer je ovo moj prvi susret sa igračima iz inostranstva, tako da nam je ovaj susret obostrani test i međusobno upoznavanje i navikavanje.

 

Kakve realne šanse imamo za plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine?

Zadovoljan sam i sretan samim tim što Bosna i Hercegovina ima izvanrednu momčad i igrače, posjeduje kvalitetu i talenat, tako da bio bi veliki neuspjeh ako ne odemo na takmičnje, prvo kroz Ligu nacija pa kasnije i kroz kvalifkacije za EURO 2020 .

 

Najavili ste razgovor sa  Vedadom Ibiševićem, Lulićem i još nekima koji su se oprostili od reprezentacije, možemo li znati da li je do toga došlo i možemo li očekivati eventualno njihov povratak u ekipu?

Ovdje imate problem da plačemo za nekim ko više ne želi igrati. Da, obavio sam razgovor s njima i rekli su da nemaju ni želje ni motivacije kako privatno tako i zbog ličnih interesa da nastave igrati za reprezentaciju BiH. Mi se u ovom trenutku moramo okrenuti igračima koji žele igrati u dresu BiH. Moramo razmišljati i o mlađim, ali i igračima iz domaće lige, jer ovi stariji polako odlaze.

 

Šta Nogometnom savezu predstavlja podrška BH Telecoma?

BH Telecom je velika kompanija koja ne daje samo podršku fudbalu vec i košarci, kao i ukupnom bh. sportu. Sigurno da nam je veoma važna ta saradnja kao i time velika potpora koju BH Telecom pruža dugi niz godina Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

 

Kako vam se dopao poklon, novi Samsung S9?

Poklon je fenomelan. Nisam ga do sada imao prilike vidjeti, sigurno ću ga rado koristiti i isprobati. Nadam se da ću se znati služiti svim naprednim funkcijama i aplikacijama koje nudi ovaj uređaj.

 

Poruka za navijače bh. reprezentacije?

Sve je relativno u životu i rezultati pokazuju šta dalje slijedi. Trebamo napraviti jednu dobru atmosferu, što vjerujem da će biti, i da se igra najbolje moguće. Kada to sve uklopimo, onda se nadamo i dobrom rezultatu. Svakako ćemo dati sve od sebe da odemo na takmičenje i razveselimo cijelu naciju.

14.03.2018