Završeno snimanje filma "Basna o Bosni"

BiH, Kultura| 24.06.2014 10:02<h2>Nakon tri mjeseca priprema u ambijentu sela Hajvazi u sjeveroistočnoj Bosni, jučer je završeno dvanaestodnevno snimanje dokumentarno-igranog filma ''Basna o Bosni''.</h2>

Film je snimljen po ideji Merime Karić, mentorstvom-režiji vanrednog profesora Šemsudina Gegića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. 

Film je priča o zanimljivom i dosad neistraženom fenomenu tzv. kalesijske muzike - svojevrsne filmske komedije del arte, saopćeno je iz Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Iz vizure šargijaša i pjevača Ibrice Omerovića iz Hajvaza, na filmski način se istražuje i osvjetljava šezdesetogodišnja pojava originalnog narodnog muzičkog izraza koji je nastao i još uvijek se vezuje samo za prostore sjeveroistočne Bosne. 

-"Basna o Bosni" je i autobiografski film ovih nadarenih samotnjaka što sav svoj život provedu svirajući i pjevajući od kuće do kuće, od sela do sela, od zatvora do fabrika... - objašnjava se u saopćenju.

U filmu su značajne uloge ostvarili Samra Mahmutović i Haris Šertović, studenti IV godine studijskog programa Gluma u klasi vanredne profesorice Selme Alispahić i studenti II godine u klasi docentice Jasmine Čelebić. 

Produkciju i realizaciju filma potpisuju producent i snimatelj Zoran Pavljašević, asistent režije i montažer Damir Pirić i organizator Amar Mehmedinović.

 

 

101ŠH-2


<< Nazad