U okviru kulturno-privredne manifestacije Dani jabuke koja se održava u Goraždu dodijeljena su priznanja za kvalitet proizvoda i to pet zlatnih , dva srebrna i jedno bronzano priznanje, koje dodjeljuje Udruženje “Dani jabuke” inače organizatori trodnevnog sajma koji je u Goraždu okupio više od sedamdeset izlagača iz BiH, ali i susjednih država.

 

 

Mlinsko-pekarska industrija Mlin Goražde okitila se sa dva zlatna priznanja i to za kvalitet polubijelog hljeba i bijelog pšeničnog brašna. Mlin je i ranije izlažući na sajmovima jabuke u Goraždu bio dobitnik više zlatnih priznanja, a kvalitet proizvoda u ovoj domaćoj kompaniji presudan je i za priznanja koja nižu i na drugim sajmovima.

       

 

Zlato su za kvalitet pekmeza na ovogodišnjem sajmu osvojili Ferida  i Avdo Muslimović iz Ustikoline, a “Fah Muslimović” pored ovog okitio se i srebrnom medaljom za proizvod slatko od guljenih šljiva, sve proizvedeno na tradicionalan način na imanju Feride i Avda Muslimovića. Još jedna zlatna medalja dodijeljena je Fati i Avdu Duranović iz Konjica za kvalitet šumskog meda, dok je srebrnim priznanjem nagrađen pčelinjak Živković iz Doboja za kvalitet meda.

       

 

Bronzanu medalju za kvalitet livadskog meda, organizatori su uručili  goraždaninu Amelu Kanliću.

       

 

Posebno priznanje, zlatna jabuka za doprinos u razvoju, afirmaciji  i promociji manifestacije Dani jabuke, dodijeljena je profesoru Mirsadu Kurtoviću, dekanu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu koji je na sajmu jabuke prisutan  od početka organizacije ove tradicionalne provredno-kulture manifestacije, koja je prvi put održana prije osam godina.

       

 

U okviru Dana jabuke održan je i kviz znanja u kojem je učestvovalo osam srednjih škola poljoprivrednog smjera u Federacije BIH, a u  kvizu su učestvovali  najbolji učenici.

       

 

Cilj organizatora, Udruženja Dani jabuke je da već naredne godine napravi takmičenje u kojem ce učestvovati deset škola iz cijele BiH.