Održana svečana press konferencija povodom Dana BH Telecoma

BH Telecom u 2017. godini izdvojio 271.000 KM za djecu i mlade.

U BH Telecomu je danas održana press konferencija povodom Dana kompanije. Već 12 godina se 5. septembar obilježava kao rođendan kompanije, a ovaj datum predstavlja godišnjicu od telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine i početka korištenja međunarodnog kôda 387 dodijeljenog BiH od strane Međunarodne telekomunikacione unije /ITU/.

 

 Kao i prethodnih godina, BH Telecom će i ove godine svoj rođendan obilježiti brojnim društveno korisnim aktivnostima, a koje će se realizirati pod sloganom „Sigurno dijete – zdravo društvo“.

 

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović je na današnjoj press konferenciji istakao značaj BH Telecoma kao najuspješnije bh. kompanije. „BH Telecom je i dalje prvi po broju korisnika, po tržišnom učešću, po društvenoj odgovornosti i ulaganju u bh. društvo. Pored ostalih izdvajanja, godišnje za donacije izdvojimo milion KM, a prvi smo po uplati poreza i doprinosa od kojih najveću korist ima upravo bh. društvo. Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje, BH Telecom je izvršio najveću uplatu PDV-a u BiH u prvoj polovini 2017. godine“, rekao je Zaimović.

 

Također je dodao da su u BH Telecomu svjesni potreba i zahtjeva tržišta, te da kontinuirano prate svjetske trendove i osiguravaju najsavremenije tehnologije za svoje korisnike. „Kao što smo već ranije isticali, BH Telecom je spreman za uvođenje 4G tehnologije, međutim naš razvojni put ovim nije zaustavljen i danas možemo da najavimo ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma pod nazivom „Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine“. Ovaj dokument sadrži pregled 5G arhitekture, osnovnih tipova servisa, pregled tehnologija za implementaciju, te prijedlog smjernica za transformaciju mreže BH Telecoma što će BH Telecomu omogućiti da bude prvi telekom operater na području BiH koji će demonstrirati inovativne 5G servise“ izjavio je Zaimović.

 

U svom obraćanju Zaimović je istakao da je BH Telecom, kao telekomunikacijska kompanija, svjestan prednosti i nedostataka korištenja Interneta, te da se ovogodišnji rođendan obilježava pod sloganom „Sigurno dijete – zdravo društvo“ čime se nastojalo ukazati na potrebu zaštite djece na društvenim mrežama. „Tim povodom smo pokrenuli inicijativu prema nadležnim ministarstvima za organizaciju stručnih predavanja za djecu u osnovnim i srednjim školama i njihove roditelje, a koje bi realizirali uposlenici BH Telecoma“ dodao je Zaimović.

 

Društvena odgovornost – djeci i mladima 271.000 KM u 2017. godini

 

Društveno odgovorno poslovanje BH Telecoma dokazuje se svakodnevno, posredstvom različitih aktivnosti, uz značajno podržavanje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, ali sve više i humanitarnih aktivnosti. Kompanija je ponosni partner mnogima, a posebno se ističe doprinos rezultatima bh. reprezentacija i vrhunskih sportista. BH Telecom daje podršku i brojnim projektima koji se realiziraju u nauci i obrazovanju, kroz više vidova saradnje, od kojih se posebno ističu višegodišnja informatizacija osnovnih i srednjih škola u BiH kroz opremanje 500 informatičih kabineta i stipendiranje 250 studenata.

„Kao i ranijih godina, i ove 2017. godine je posebna pažnja posvećena projektima za djecu i mlade. Podržano je ukupno 25 takvih projekata, odnosno 25 udruženja i organizacija koje sa djecom i mladima rade u oblasti sporta, kulture, obrazovanja i humanitarnog rada, u ukupnoj vrijednosti 246.220 KM. Neki od njih, a koji su danas ovdje s nama, su predstavnici Sportskih igara mladih, Plivačkog kluba Spid, SOS Dječijih sela i Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka“ istakao je Zaimović te dodao podršku Udruženju za naučno-tehnički odgoj mladih BiH u organizovanju tradicionalne manifestacije Državna smotra naučno – tehničkog stvaralaštva mladih BiH te podršku internacionalnom Omladinskom film festivalu koji je održan krajem jula u Sarajevu i Udruženju za promociju kulture „Fani“ koje je realizovalo premijerne predstave Festivala dječije umjetnosti pod nazivom „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“ u nekoliko bh. gradova.

 

Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma Duljko Hasić je istakao kako BH Telecom i ove godine svoj dan obilježava kroz više različitih aktivnosti, među kojima je najviše onih namijenjenih korisnicima usluga, ali i priličan broj onih kojima se dokazuje društvena odgovornost kompanije. „Dan BH Telecom ćemo obilježiti i u ostalim gradovima BiH i to  turnirom u malom nogometu za osnovce i srednjoškolce u Mostaru, uličnom trkom za omladinske pogone sportskih klubova u Goraždu, prigodnom svečanošću na Panonskim jezerima u Tuzli te akcijom „Pomoć je svima potrebna“ u Bihaću“, dodao je Hasić.

 

Ozvaničen početak saradnje sa udruženjima za djecu i omladinu sa posebnim potrebama

 

Svečanim uručenjem ugovora o sponzorstvu, u ukupnom iznosu od 25.000 KM, danas je ozvaničen početak saradnje sa Udruženjem roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica Tuzlanskog kantona, Omladinskim udruženjem „Dobro djelo“ iz Sarajeva i JU Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić koji vode brigu o djeci i omladini sa posebnim potrebama.

Omladinsko udruženje Dobro djelo iz Sarajeva provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju pomoći prevashodno djeci sa poteškoćama u razvoju. Udruženje u ovoj godini realizira i planira veliki broj edukativnih radionica za djecu, organizaciju lutkarskih predstava, ali i brojne druge kreativne aktivnosti koje bi im trebale značajno pomoći u daljem razvoju, životu i njihovom uključivanju u društvo i sve društvene aktivnosti kroz kampanju „Pomozi mi da lakše odrastem“ u kojoj učestvuje 70 djece sa poteškoćama u razvoju.

Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica Tuzlanskog kantona će realizirati brojne aktivnosti Udruženja kroz kampanju „I mi postojimo 2017“.

Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić već godinama uspješno brine o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i osposobljavanju za život i rad djece i mladih sa smetnjama u psihičkom razvoju do njihove 25. godine života.

Direktor JU Zavod Pazarić Jasmin Ćerimagić, je zahvalio BH Telecomu na nastavku saradnje. „Istinitost  novog slogana BH Telecoma „Dobre priče nastavljamo“ potvrđuje najbolje dugogodišnja podrška ove kompanije brojnim projektima stvaranja kvalitetnijih uslova života i rada ljudima sa intelektualnim poteškoćama u razvoju koji žive u JU Zavod Pazarić. Pružanjem podrške kroz sponzorstvo i u dolazećoj godini korisnicima JU Zavod Pazarić kroz realizaciju različitih kulturno-sportskih manifestacija, BH Telecom je još jednom potvrdio koliko su vrijedne i bitne te dobre priče. Zahvaljujemo se BH Telecomu što će i u narednom periodu biti razlogom osmijeha na licima ljudi koji žive u JU Zavod Pazarić, uz čestitke povodom obilježavanja još jednog uspješnog i vrijednog Jubileja“ istakao je Ćerimagić.

 

Današnjoj press konferenciji je prisustvovao i Marko Bošnjak, najmlađa muzička zvijezda iz BiH, koji je novo zaštitno lice BH Telecoma. Marko je zahvalio BH Telecomu na podršci te zajedničkim slikanjem sa štićenicima iz udruženja posebno obradovao najmlađe koji su prisustvovali konferenciji za medije.

05.09.2017