BH Telecom | 21.09.2012 13:36

100 novih 3G baznih stanica u sjevernoj i istočnoj BiH


BH Telecom i Nokia Siemens Networks potpisali ugovore o isporuci opreme


Kompanije BH Telecom i Nokia Siemens Networks danas su u Sarajevu potpisale dva nova ugovora o isporuci  opreme. Ugovore su potpisali generalni direktor BH Telecoma mr Nedžad Rešidbegović te Goran Ninković i Dino Miljković u ime Nokia Siemens Networksa.

 

Potpisani ugovori se odnose na isporuku opreme za implementaciju 3G HSPA+ tehnologije putem kompaktnog RAN rješenja u mreži BH Mobile na dijelu sjeverne i istočne BiH i nabakvu migracije TDM pretplatničke opreme na MGW i SS opremu.

Projektom implementacije 3G HSPA+ mreže na području sjeverne i istočne BiH, BH Telecom nastavlja sa širenjem širokopojasne mobilne radio pristupne mreže, čime će se korisnicima obezbijediti korištenje lepeze usluga baziranih na mobilnom prenosu podataka.

 

„Korištenjem napredne HSPA+ tehnologije, koja podrazumijeva teoretske brzine 42 Mbps/ćeliji u Downlinku i 5,76 Mbps/ćeliji u UP linku, ovim projektom BH Telecom će ostati u samom vrhu tehnološkog razvoja kao jedan od vodećih operatera po pitanju tehnološkog razvoja u okruženju, a i šire. Korisnici će imati priliku da se uvjere u sav komfor koji pruža HSPA+ tehnologija, pri čemu će uz upotrebu napredne terminalne opreme, koja je već prisutna na tržištu, moći postizati praktične brzine downloada i preko 30 Mbps. Time će mobilna mreža na ovom području BiH dobiti potpuno novu dimenziju, te će korisnicima, osim klasičnog pristupa Internetu velikim brzinama, pružiti mogućnost korištenja i drugih zahtjevnih usluga, kao što su mobilna televizija, videostreaming, gaming, Youtube i slično“, rekao je generalni direktor BH Telecoma mr Nedžad Rešidbegović. 

 

Prilikom potpisivanja ugovora, direktor Nokia Siemens Networksa d.o.o Sarajevo Dino Miljković je istakao da novi ugovori s BH Telecomom potvrđuju dugogodišnje partnerstvo i saradnju ove dvije kompanije, koje će krajnjim korisnicima na području cijele Bosne i Hercegovine omogućiti korištenje mobilnog širokopojasnog pristupa zadnje generacije i još bolje iskustvo u korištenju usluga BH Telecoma.

 

Projektom će u ovoj fazi biti obuhvaćena sva veća urbana mjesta sjeverne i istočne BiH, a završetak projekta se očekuje polovinom 2013. godine, kada bi 100 novih 3G HSPA+ baznih stanica trebalo biti u funkciji. Ugovorena oprema predstavlja tehnološko dostignuće, koje će, osim trenutnih funkcionalnosti vezanih za 3G HSPA+ tehnologiju, omogućiti i kasnije planiranu migraciju ka 4G mrežama.