Kolika je brzina xDSL veze?

Korištenjem xDSL tehnologije moguće je ostvariti brzinu do 8 Mbit/s u download-u i 1,5 Mbit/s u upload-u. Međutim, ovo je teorijska brzina – stvarna brzina prenosa će ovisiti o raznim faktorima (dužina bakarne linije, prečnik provodnika, preslušavanja, itd).


Brzina protoka podataka od mreže ka korisniku, preko standardne bakrene parice (promjera od 0,4 do 0,6 mm) u ovisnosti o udaljenosti, postiže slijedeće vrijednosti:


- 1,544 Mbit/s na udaljenosti do 5400 m (18000 ft) (T1)
- 2,048 Mbit/s na udaljenosti do 4800 m (15000 ft) (E1)
- 6,312 Mbit/s na udaljenosti do 3600 m (12000 ft) (DS2)
- 8,448 Mbit/s na udaljenosti do 2700 m (9000 ft)


Korisnici koji se nalaze izvan ovih udaljenosti, mogu postići željenu xDSL vezu pomoću sistema digitalnog nositelja petlje (DLC-Digital Loop Carrier) baziranog na optičkoj tehnici. Dakle, gornja (teoretska) granica propusnosti za download na xDSU-u je oko 8 Mbit/s, a granica za upload je znatno manja i iznosi 1,5 Mbit/s.


Ove brzine su moguće u idealnim uslovima koji podrazumijevaju:


- kvalitetnu bakrenu paricu,
- kvalitetnu DSL opremu,
- malu udaljenost korisničke lokacije od DSL čvorišta (telefonske centrale ili drugog objekta u kome je instalirana pristupna DSL oprema). Teoretski, maksimalna udaljenost korisnika od DSL čvorišta (ukupna dužina bakrene parice) ne bi trebala prelaziti 4 km (neki proizvođači navode još i 8 km kao maksimalnu udaljenost).


U praksi se gotovo i ne može naći operater koji nudi veću propusnost od 5 Mbit/s, a u Evropi je uobičajeno da najjači paketi xDSL usluga staju na 1,5 Mbit/s.


Ovo se možda čini malo s obzirom na makslimalan ostvariv kapacitet, međutim treba uzeti u obzir da većini korisnika puno više odgovara imati stabilnu, a nešto sporiju vezu, nego vrlo brzu i vrlo nestabilnu. Osim toga, 1,5 Mbit/s je gotovo trideset puta brže od modema. Dodatni razlog za ograničavanje brzine xDSL-a predstavljaju i potrebe operatera da svim korisnicima budu u stanju ponuditi isiti kapacitet i nastojanje da veliki broj korisnika sa brzim vezama ne preoptereti infrastrukturu operatera i njegove linkove prema ostatku Interneta.