BH Telecom PortalVijesti >

Pregled vijesti


Danas u BiH akcija pošumljavanja 'Let's do it – milion sadnica za 1 dan'

BiH| 24.10.2013 12:02

<h2>Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine danas će se provesti jedna od najvećih volonterskih akcija ''Let's do it – milion sadnica za 1 dan“, a sa ciljem pošumljavanja BiH.

Početak akcije je u 10.00 sati, saopćio je Pristop.</h2>

Nositelj projekta su UG ''Ruke“ iz Sarajeva i UG ''Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.
       

Ideja za akciju ''Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizaš= la iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje.
       

Glavne ciljeve akcije možemo svrstati u tri kategorije: zasaditi 1.000.000 sadni= ca drveća; obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera; podići svi= jest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ek= osistema.  
       

Velikom akcijom pošumljavanja u fokus javnosti se žele staviti opštekorisne funkcije šuma. Šume štite tlo od erozije vodom i vjetrom, pročiš= ćavaju vodu i štite izvorišta pitkom vodom, povoljno utiču na klimu i poljop= rivrednu djelatnost, pročišćavaju zrak i proizvode kisik, stvaraju prostor za odmor i rekreaciju, omogućavaju razvoja ekološkog, lovnog i seoskog tur= izma, te očuvanje biodiverziteta, itd.
       

Sadni materijal i nadzor nad sadnjom obezbijediti će Uprava za šumarstvo FBiH i JP ''Šume Republike Srpske“.
       

Tokom pošumljavanja BiH akcenat će se staviti na sadnju četinara.
       

Generalni sponzor projekta ''Let's do it – milion sadnica za 1 dan“ je kompanija HT Eronet koja sa zadovoljstvom podržava projekte čija realizacija ima za cilj unaprijeđenje uslova življenja u BiH, posebno prirodnog okruženja.
       

Više informacija o akciji je na www.letsdoit.ba

 

303lg3


<< Nazad


< BH Telecom