Otvoren XXIII internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima"

08-02-07 08:45

Velikom povorkom uličnog teatra u izvedbi umjetničke grupe "Malabar" iz Francuske te mističnom plovidbom njihovog mjesečevog broda kroz sarajevske ulice, sinoć je otvoren XXIII internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima", čiji je ovogodišnji slogan "Neki drugi grad".


Brojne akrobate i umjetnici na štulama u zanimljivim kostimima, praćeni pirotehničkim spektaklom, koji je u konačnici završio na platou Skenderije veličanstvenim vatrometom, privukli su veliku pažnju građana Sarajeva, koji su od Baščaršije do Skenderije u potpunosti bili dio ovog zanimljivog "putovanja".

Festival je zvanično proglasio otvorenim evropski komesar za obrazovanje, kulturu i pitanja mladih Jan Figel, ističući kako naziv ovogodišnjeg Festivala predstavlja savršen način da se opiše multietničan, vibrantan i kulturološki raznolik grad. To je savršen simbol očiglednog ponovnog oživljavanja Sarajeva.

"Kako u BiH, tako i u ostatku Evrope, moramo naučiti da živimo u kulturno raznolikim društvima, moramo očuvati i poštovati naše mnogobrojne jezike i tradiciju te potpomagati uzajamno upoznavanje i dijalog među različitim kulturama", poručio je Figel.

Prisutne je pozdravio i predsjedavajući Predsjedništva BiH, pokrovitelja Festivala, Nebojša Radmanović za kojeg "Sarajevska zima" znači otvorenu kulturnu manifestaciju koja magnetnom snagom izaziva i privlači daleke kulturne rođake, stare i nove prijatelje, intelektualne nomade i umjetnike sa svih meridijana i polova.

"Doboko sam uvjeren da umjetnost i kultura, kao najviši duhovni izraz svakog pojedinca i čovječanstva kao cjeline, mogu stvoriti neki drugi virtuelni grad, od snova, mašte, imaginacije i igre. I zato: neki drugi grad, kao metafora budućnosti, sadržajnijeg života i duhovnog bogatstva različitih kultura i tradicija, kao autentični izraz ljudskog stvaralaštva", kazao je Radmanović.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac naglasila je kako će od ove godine sastavni dio festivalskog programa činiti i sjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu '84., kada je Sarajevo, barem na kratko, bilo centar svijeta, ugostivši na hiljade turista, sportista i delegacija. "Sarajevska zima", kako je kazala, dokazuje da je Sarajevo evropski grad, jer posjeduje onaj civlizacijski i kulturni duh koji pripada duhovnom naslijeđu Evrope i svijeta.

Po proglašenju Festivala otvorenim, u galeriji Collegium Artisticum priređena je i izložba "Prerađeno" u organizaciji Umjetničke galerije BiH, Collegium Artisticuma i Festivala.

Radove su predstavili mladi, ali i afirmirani bh. umjetnici Elma Alić, Gordana Anđelić - Galić, Maja Bajević, Asim Đelilović, Andrej Đerković, Jusuf Hadžifejzović, TRIO (Dalida i Bojan Hažihalilović), Džeko Hodžić, Šejla Kamerić, Mehmed Klepo, Kurt & Plasto, Edin Numankadić, Nusret Pašić, Affan Ramić, Mustafa Skopljak, Radoslav Tadić te Halil Tikveša.

Kako je u katalogu izložbe zapisala direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović, ovom izložbom želi se pokazati kako se ideja i fenomen razvijaju na umjetničkoj sceni Sarajeva i postaju jedna od najživljih tema, štaviše nešto što se najradikalnije odvojilo od tradicionalnih kretanja u bh. umjetnosti, u kojoj su ranije preovladavali skulptura, slikarstvo i grafička produkcija. Pojava recikliranja, redizajna i reinterpretacije materijala, brendova, historije i stilova ne samo da je obogatila našu savremenu umjetnost, nego je učinila veoma aktuelnom i u koraku s duhom vremena.

Festivalski program sinoć je nastavljen u Bošnjačkom institutu koncertom opernih arija u izvedbi slovačkih umjetnika - Ondreja Šalinga (tenor), Lenke Máčikove (sopran) te Jána Salaya (klavir).
 
Sarajevo će u naredna 43 dana pohoditi brojni umjetnici iz cijelog svijeta, predstavljajući svoje stvaralačke domete u šarolikoj ponudi izložbi, koncerata, predstava i drugih oblika kulturnog izražaja.

 

Fena/BIHnet


<- Back to: BH Telecom Index